Politika

CDU: NTO i lokalne TO zamjeniti destinacijskim menadžment organizacijama

Kao partija koja želi da doprinese modernizaciji i razvoju turističkih potencijala Herceg Novog i cijele Crne Gore, Crnogorska demokratska unija će se zalagati da se turizam u Herceg Novom revitalizuje, odnosno da se privatizovani hoteli vrate u funkcionalno i kvalitetno stanje, što je i bila obaveza kupaca, koji tu obavezu ne ispunjavaju dosljedno.
CDU: NTO i lokalne TO  zamjeniti destinacijskim menadžment organizacijama
Portal AnalitikaIzvor

"U tom smislu, Cdu se zalaže za raskid ugovora sa neodgovornim kupcima hotela koji ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, kao i da se hoteli vrate matičnim firmama, u kojima treba uvesti savremeni menadžment po principu ugovorenog menadžmenta, odnosno menadžmenta zasnovanog na ugovorenim ciljevima. Turizam treba da se razvija u skladu sa strategijom iz Master plana razvoja turizma Crne Gore, a ne na bazi vizija pojedinih investitora koje su često u suprotnosti sa društvenim vizijama iz Master plana. Realizaciji Master plana razvoja turizma treba dati podršku putem prostornih i urbanističkih planova, a ne, kao do sada, opstruirati razvoj turizma putem ucrtavanja velikih stambenih objekata namjenjenih sekundarnom stanovanju i pretvaranju naših mjesta u “gradove duhova”, ističe se u saopštenju opštinskog odbora CDU u Herceg Novom, dostavljenom Portalu Analitika.  

Cdu daje posebnu podršku razvoju malog i srednjeg biznisa u turizmu i ugostiteljstvu i zalaže se za podršku putem kreditne i fiskalne politike, kao i privlačenjem finansijskih resursa iz predpristupnih fondova EU.

-Cdu će se zalagati za formiranje efikasnog preduzetničkog inkubatora u Herceg Novom, koji će predstavljati široku podršku malom i srednjem biznisu, a naročito početnicima u turističkom poslu -velikom broju mladih i školovanih kadrova koje treba voditi stazama uspješnog preduzetništva. Posebnu potporu razvoju turizma Cdu će dati inicijativom za reformisanje lokalnog i nacionalnog turističkog organizovanja. Sadašnji sistem etatizovanih LTO i NTO treba zamijeniti savremenim sistemom organizovanja destinacijskih menadžment organizacija (DMO) i, u njihovoj koordinaciji, mreže destinacijskih menadžment kompanija (DMC). Ovaj sistem novog društvenog organizovanja bi se, pored lokalnog servisa i marketinga na oba nivoa, posebno bavio razvojem i organizacijom turističkog proizvoda na lokalnom (grad Herceg Novi i mjesta u Opštini) i klasterskom nivou (klaster Boka Kotorska), odnosno na nacionalnom nivou - putem Crnogorskog borda za promociju turizma, organizovanog u formi javno-privatnog partnerstva. Na ovaj način bi se stvorili uslovi da se organizovano upravlja razvojem turističkog proizvoda na osnovama Master plana, a ne da se mirno posmatra opstrukcija strategija iz toga plana i devastiraju turistički resursi i turistička industrija masovnom gradnjom stanova za tržište", naglašava se u saopštenju.

To bi, kako se dodaje, omogućilo da se vodi integralna turistička politika ujednačena na nivou klastera, sa ciljem postizanja dobrih tržišnih pozicija, duge sezone i rentabilnog poslovanja novskog i bokeškog turizma, kao važnog i neodvojivog dijela crnogorskog turizma.

"Cdu se posebno zalaže za prekograničnu saradnju na planu unapređenja turizma, prevashodno sa Dubrovnikom i Trebinjem, kroz kreiranje zajedničkih programa i obazbjeđenje finansijske potpore od strane Evropske Unije. Turističko posrtanje Herceg Novog počinje devedesetih godina prošlog vijeka, kada ga je poharao tuđi nacionalizam i posvađao sa bratskim i prijateljskim gradom Dubrovnikom, biserom Jadrana i Mediterana, čiji su se pozitivni turistički valovi uveliko prelivali i na Novsku Rivijeru. Došle su sankcije koje Novi nije zaslužio, ali jeste politika koja se tada vodila u Srbiji i u Crnoj Gori, čije negativne posljedice, ponajviše u Crnoj Gori, je platio sam Herceg Novi. Bili smo dvanaest godina u izolaciji od evropskog tržišta, a u periodu sankcija i izolacije, te neadekvatne privatizacije, Novi gubi značajan dio najvrjednijeg turističkog kadra. Uzorna preduzeća bivaju prodata u djelovima, zapuštena, loše održavana i sa lošim upravljačkim strukturama. Nižu se gubici i plate strmoglavo padaju. Turizam više nije ono što je bio u Novom, osim par časnih izuzetaka, na bazi ličnog i pojedinačnog entuzijazma", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika