Protokol

Krivokapić – Defrenj: Mjerljivi rezultati iz poglavlja 23. i 24. imperativ

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se danas u Briselu sa predsjednicom Senata Kraljevine Belgije Kristin Defrenj. Krivokapić i Defrenj zajednički su tom prilikom konstatovali da prijateljski odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom čemu doprinose frekventni sastanci parlamentaraca u raznim formatima.
Krivokapić – Defrenj: Mjerljivi  rezultati iz poglavlja 23. i 24. imperativ
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta,  istakao da je važno da poslanici zemlje čiji glavni grad je i glavni grad Evropske unije i NATO-a budu blagovremeno informisani o napretku zemalja aspiranata za članstvo u obje organizacije.

Krivokapić je istakao da su sve države Zapadnog Balkana u proces pregovora ušle sa svjesnošću da njihovo buduće članstvo zavisi od uspjeha u ispunjavanju Briselskih obaveza. Krivokapić i Defrenj su konstatovali da su mjerljivi  rezultati iz poglavlja 23. i 24.  imperativ od koga zavisi poziv za punopravno članstvo u NATO-u i dalje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

„Kad imate dugu državnost onda imate zrelost građana da je država iznad svega,  i sa takvom svješću se mogu brže graditi snažne institucije“ zaključio je predsjednik Ranko Krivokapić.

Posebno je istaknuta važnost kontrolne uloge parlamenta za moderne demokratije i obaveza parlamentaraca da, koristeći mehanizme saslušanja, daju svoj doprinos u sprovođenju usvojene legislative.

Krivokapić i Defrenj su zaključili da će Crna Gora imati prijatelja i saveznika u Belgiji ali i prijateljskog kritičara koji će voditi računa da Crna Gora ima neophodne smjernice za uspješan nastavak sprovođenja obaveza iz procesa pregovora.

 

Portal Analitika