Region

ČEPURIN: Zapad i Brisel potkopali Južni tok

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin okrivio je Evopsku uniju za obustavu izgradnje gasovoda Južni tok.
ČEPURIN: Zapad i Brisel potkopali Južni tok
Portal AnalitikaIzvor

"Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju", rekao je Čepurin i istakao da je " ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka."

"Rusija je stalno stavljana u situaciju da traži i moli, ali i da i plaća i moli," rekao je Čepurin i naglasio da su se "stalno mijenjala pravila protiv Gasproma i to u njihovu korist". 

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izađe sa odlukom o izgradnji tog gasovoda. 

"Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela", upitao je Čepurin. 

Upitan da li bi Rusija sada, poslije zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju međudržavnog sporazuma  sa Srbijom, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom. 

"Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji", rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju štetu. 

Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, rekao "obratite se EU". 

"Gasprom je sve platio o svom trošku i predsjednik Vladimir Putin je predložio da EU nadoknadi štetu, ali ja mislim da je to teško," rekao je Čepurin i dodao da će se Rusija i Srbija dogovoriti "na prijateljski način". 

Putin je u ponedeljak rekao u Ankari da Rusija ne može da nastavi izgradnju gasovoda, jer se EU tome protivi. Iz Evropske komisije je juče saopšteno da će nastaviti razgovore o gasovodu, bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat.  Naredni sastanak o energetici zakazan je za 9. Decembra, a tema će biti i Južni tok. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog izjave Putina, ali je poručio da gradjani ne treba da brinu.

(B92)

Portal Analitika