Zabava

France 3: Koko Šanel bila nacistički špijun

Televizijski dokumentarac snimljen u Francuskoj predstavio je dokaze koji tvrde da je modna dizajnerka i ikona Gabrijel Koko Šanel davala informacije nacističkoj vladi tokom Drugog svjetskog rata.
France 3: Koko Šanel bila nacistički špijun
Portal AnalitikaIzvor

Dokumentarac po imenu „Sjenka sumnje“ koji se emitovao na državnom kanalu "France 3" objavio je arhivska dokumenta francuskog Ministarstva odbrane koja pokazuju da je Koko radila za Abver, nacističku informacionu službu, piše Blic.

Ovo otkriće nije sasvim novo, u knjizi iz 2011, koju je napisao američki istoričar Hal Von, govori se o njenoj aferi sa oficirom Abvera, baronom Hans Guenter fon Dinkladžem, kao i o njenim operacijama u svojstvu agenta F-7124.

Međutim, ono što je fascinantno je da se o ovome govori na nacionalnoj televiziji, budući da se radi o tabu temi u modernoj Francuskoj.

U programu je spomenut i napet odnos koji je Koko Šanel imala sa Jevrejima, kojima je još 1924. godine prodala svoj posao sa parfemima, ona je pokušavala da ga uz pomoć nacista vrati pod svoju kontrolu.

Ovaj dokumentarni film takođe navodi da je Koko 1943. godine bila poslata u Madrid, u pokušaju da sklopi primirje sa britanskim zvaničnicima koji su bili tamo stacionirani.

Vinston Čerčil joj nije odgovorio.

Program je takođe istražio živote drugih istaknutih francuskih ličnosti iz tog vremena, koje su živjele pod nacističkom okupacijom, uključujući umjetnike poput Edit Pjaf i Morisa Ševalijea i Saše Gitrija.

Dokumentarac je dobio dobre kritike zbog realističkog prikazivanja teških izbora sa kojima su se suočavali oni koji su živjeli pod nacističkom kontrolom.

 

Portal Analitika