Politika

BAROZO U PETAK U CRNOJ GORI

Doskorašnji predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo dolazi u petak u Crnu Goru, saznaje Portal Analitika.
BAROZO U PETAK U CRNOJ GORI
Portal AnalitikaIzvor

On će se u popodnevnim satima susresti sa premijerom Milom Đukanovićem, Aleksandrom Andrijom Pejovićem, glavnim pregovaračem za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj unij i , moguće je, sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem.  
 

Barozo će u Podgoricu doći iz Beograda, gdje učestvuje na konferenciji "EU i Zapadni Balkan 2015-2020 šanse partnerstva i obostrane nedoumice" koju, povodom godišnjice svoga postojanja,  organizuje Institut za javnu politiku i gdje će se prethodno, kako je najavljeno, sresti i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Osim Baroza, na Konferenciji učestvuju brojni evropski političari, diplomate, rektori i predstavnici akademske zajednice sa vodećih univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, koji će govoriti o funkciji tih institucija u pregovaračkim procesima.

Barozo će govoriti o očekivanjima od EK u narednom petogodišnjem ciklusu, a na skupu će učestvovati i poslanik Evropskog parlamenta i potpredsjednik Evropske narodne partije Mario David, koji je stekao bogato iskustvo u dosadašnjoj diplomatskoj praksi na vodećim pozicijama u EU.

"Konferencija je organizovana sa ciljem da se dobiju neki od odgovora na pitanja o budućnosti EU, sa posebnim osvrtom na proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana. Srbija se danas suočava sa povećanjem siromaštva, kriminalom, korupcijom i teškim bremenom prošlosti. Evropske integracije, koje mogu da ponude nezaobilazan institucionalni okvir za nacionalno ujedinjenje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, posebno su važne i aktuelne u uslovima ovdašnjih težnji za demokratizacijom društva i sveopštoj krizi nacionalnih identiteta", navodi se u saopštenju Instituta.

Na konferenciji će govoriti i zamjenik generalnog sekretara UN zadužen za inovativno finansiranje razvoja Filip Dust Blazi, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, glavni pregovarač u pregovorima Crne Gore i Evropske unije Aleksandar Andrija Pejović, rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu i dugogodišna profesorka Tehnološkometalurškog fakulteta Ivanka Popović, a u ime organizatora govoriće članovi Instituta za javnu politiku, profesori Univerziteta u Beogradu Mijat Damjanović, Nikola Samardžić i Stevan Lilić.

 



 

Portal Analitika