Region

Patrijarh Irinej: Bez jake Rusije nema mira na ovom svijetu

Patrijarh srpski Irinej uručio je juče orden Svetog kralja Milutina, Aleksandru Porfirijeviču Toršinu, prvom zamjeniku predsjednika Savjeta Skupštine Ruske Federacije i osnivaču Međunarodne fondacije "Sveti Sava Osvećeni", koja se bavi očuvanjem hrišćanskih svetinja na Kosovu.
Patrijarh Irinej: Bez jake Rusije nema mira na ovom svijetu
Portal AnalitikaIzvor

- Orden koji smo dodijelili Toršinu u znak naše zahvalnosti na pomoći u obnovi srpskih svetinja na Kosovu i pomoći stanovništvu - kazao je patrijarh srpski u Patrijaršiji SPC.

To odlikovanje su, takođe, dobili ove godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, za doprinos crkvi.

Kako je rekao patrijarh srpski, Toršin je, na primjer, učestvovao u obnovi Prizrenske bogoslovije i spreman je i ubuduće da pomogne očuvanje srpskih svetinja i naroda na Kosovu, koji tamo živi u teškim uslovima.

Patrijarh je kazao da srpskom narodu na Kosovu treba, pre svega da pomogne Srbija, kao i da je od velikog značaja pomoć Rusije.
On je podsjetio da je kralj Milutin iz dinastije Nemanjića vladao 42 godine i da je sagradio 40 crkava i manastira, medju kojima su Gračanica, Bogorodica Ljeviška i drugi.
 Patrijarh Irinej je istakao da je Rusija ponovo stala na noge i da sada predstavlja važan stub stabilnosti.
 - Bez jake Rusije nema mira na ovom svijetu - poručio je patrijarh. (Blic)

Portal Analitika