NATO

Deklaracija POSP: Zabrinuti zbog Informera, dodatni napori u poglavljima 23 i 24

Deklaracija POSP-a, usvojena je na današnjem IX sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije u Briselu, većinom glasova poslanika Skupštine Crne Gore, i jednoglasno od strane evropskih poslanika. U deklaraciji koja ima 20 tačaka između ostalog je pozdravljen napredak u pregovorima, ali je naglašena potreba za ulaganjem dodatnih napora kao bi se osiguralo efikasno sprovođenje akcionih planova posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24.
Deklaracija POSP: Zabrinuti zbog Informera, dodatni napori u poglavljima 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

POSP je, kako je navedeno, izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog članaka objavljenih u listu ,,Informer”, pada profesionlnosti i objekitnovsti javnog servisa i drugih glasila, a konstatovano je da nisu stvoreni uslovi za implementaciju Zakona o izboru odbornika i poslanika koje se „odnose na primjenu elektronske identifikacije birača“.

- Člancima u „Informeru“ se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju, i oštro osuđuje napade pomenutog lista na aktiviste civilnog drštva i poziva nadležne organe da zaštite aktiviste civilnog društva od napada i stvore ambijent u kojem mogu raditi bez straha od odmazde; poziva se Vrhovni državni tužilac da ispita konkretni slučaj negativne kampanje lista ,,Informer'' prema aktivistkinji nevladinog sektora – naodi se u Deklaraciji.
0212deklaracija

U Deklaraciji se pozdravlja rad komisije za praćenje istraga kao i napredak koji su državni organi postigli u rješavanju slučajeva napada na novinare i izražava očekivanje da će preostali slučajevi biti riješeni.

POSP je „izkazao zabrinutost zbog pada profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa javnog servisa i drugih glasila“.

U jednoj od tačaka koja sadrži amandmane poslanika Pozitivne Crne Gore „iskazana je zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine uz podsjećanje na potrebu da Crna Gora mora da pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i efikasno istražuje, goni, sudi i kažnjava ratne zločine, u skladu s međunarodnim standardima“.

Dodatni napori u poglavljima 23 i 24: POSP je naglasio potrebu za ulaganjem dodatnih napora kao bi se osiguralo efikasno sprovođenje akcionih planova posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24.
0212deklaracija1oko

Takođe je istaknuto dalje jačanje adiministrativnih kapaciteta Skupštine Crne Gore, te pozdravljena posvećenost Crne Gore unapređenju regionalne saradnje i njena konstruktivna uloga u održavanju regionalne.

U delegaciji Skupštine Crne Gore su pored predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića bili i Slaven Radunović, Milutin Simović, Obrad Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić. 

Pored sastanka na kojem je usvojena Deklaracija, delegacija crnogorske Skupštine učestvovali su i na  sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije na kome su razmijenili mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
0212deklaracija2ok

EU kao svjetionik: Današnjem sastanku POSP–a prisustvovala je i potpredśednica Evropskog parlamenta Majrid Mekginis (Mairead McGuinness).Na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove u okviru diskusije o napretku regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, istaknut je značaj regionalne saradnje, a među prioritetnim oblastima za sprovođenje reformi apostrofirane su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i javna uprava. Crna Gora je istaknuta kao lider u procesu evropskih integracija, a posebno je naglašen njen doprinos u pogledu stabilizacije regiona.Na današnjem sastanku AFET-a evropskim poslanicima se obratio i Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić konstatujući važnost uloge paralamenata u cilju održivosti reformi i unapređenja svih tokova društva.

„Evropska unija je svjetionik regiona, bez kojeg bi zemlje Zapadnog Balkana bile brodovi koji plove u oluji bez orijentira. EU za njih znači više pravde, više bezbjednosti i povjerenja da se institucije države mogu nositi sa izazovima tranzicije“ istakao je Krivokapić.

Odbor Evropskog parlamenta za vanjske poslove odgovoran je za promociju, sprovođenje i nadgledanje spoljne politike Unije, vrši politički nadzor i koordinira rad zajedničkih parlamentarnih odbora i parlamentarnih odbora za saradnju, kao i interparlamentarnih delegacija i ad hoc delegacija iz svoje nadležnosti.

B.K.

Portal Analitika