Region

Vulin: Šešelj da ostane u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da "moli sudsko veće" Tribunala u Hagu da Vojislava Šešelja ostavi u Srbiji jer smatra da bi Šešelj mogao izazvati "sukob sa policijom" ako bi pokušala da ga uhapsi po zahtjevu Tribunala.
Vulin: Šešelj da ostane u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Vulin je za Radio-televiziju Srbije (RTS) danas rekao da očekuje da će sudsko vijeće Tribunala prihvatiti zahtjev Tužilaštva tog suda I zatražiti da se lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešel, kome se sudi za ratne zločine, vrati u pritvor u Sheveningenu.

"Očekujem da će sud i ovog puta donijeti političku odluku da ga vrate, kao što je donio političku odluku da ga puste", rekao je Vulin.

Na odluku da mora da se vrati u pritvor u Hagu, uz zahtjev Srbiji da ga uhapsi, "on će (Šešelj) da okupi oko sebe ljude, da naprave sukob sa policijom i onda ćemo mi i cijeli svijet gledati kako Srbi tuku Srbe", rekao je Vulin i podsjetio da je uoči puštanja Šešelja na privremenu slobodu na to upozorio.

"Molim sudsko vijeće: Ostavite ga! Znam da ste razočarani njegovim slabim učinkom, da ste razočarani što u političkom smislu ništa nije mogao da uradi, ali ostavite ga sada, nemojte praviti još veću nesreću među Srbima", poručio je Vulin.

Tužilaštvo Tribunala zatražilo je juče od raspravnog vijeća tog suda da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu i da naloži da se on vrati u sudski pritvor.

Tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem od kako je u Srbiji, "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan Kloda Antonetija donijelo na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga".

Portal Analitika