Politika

Otvorena prva globalna simulacija NATO samita za mlade u Podgorici (FOTO)

Večeras je u Podgorici otvorena prva globalna simulacija NATO samita za mlade (Model NATO Youth Summit), koja je okupila 180 mladih iz 51 zemlje svijeta. Oni će predstavljati delegacije zemalja koje su članice Alijanse, ali i delegacije zemalja koje su u procesu integracija. Mladi delegati će u narednih sedam dana simulirati rad tijela NATO-a, raspravljajući o temama koje su trenutno aktuelne za ovaj vojno-politički savez.
Otvorena prva globalna simulacija NATO samita za mlade u Podgorici (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Programska menadžerka Montenegro MoNYS-a Selena Tasić, kazala je da je cilj simulacije da podigne svijest o aktivnostima NATO-a i njegovoj misiji. Takođe, kako kaže ona, simulacija je i podrška Crnoj Gori kada je u pitanju dalji nastavak njenog puta ka članstvu u Alijansi.

“Ove godine smo okupili 180 mladih iz 51 zemlje svijeta. Svi oni već sada rade kao mlađi asistenti u Savjetu Evrope, u NATO-u, Evropskoj Komisiji, u svim važnim tijelima koja će praktično biti važna za dalje pregovore Crne Gore i NATO-a. Pristuna je i crnogorska delegacija, kao i delegacije zemalja regiona. Oni će tokom narednih sedam dana simulirati sastanke, pregovore u okviru komiteta. Ovo je veoma važan događaj kada su u pitanju mladi i NATO integracije u Crnoj Gori. Simulacija oslikava one teme, koje zapravo jesu teme kojima se NATO samit bavi”, istakla je Tasić.

0112nato5

Dobrodošlicu mladima na otvaranju simulacije samita poželio je Nebojša Kaluđerović, nacionalni koordinator za NATO, koji je kazao da je učešće mladih u ovom procesu od velike važnosti, posebno imajući u vidu da će upravo oni imati najviše koristi od članstva u NATO-u.

“Da budem iskren, mislio sam ranije da će ovdje biti mladi samo iz Evrope, ali činjenica da dolazite iz svih krajeva svijeta daje dodatni značaj ovom događaju i izuzetno me raduje. Kroz seriju akademskih predavanja i simulacija procesa odlučivanja NATO-a na najvišem nivou, vi ćete razbiti određene predrasude o Alijansi i doprinijećete razmišljanju o evroatlantskoj integraciji i NATO savezu uopšte na osnovu činjenica”, poručio je Kaluđerović.

On je rekao da će Crna Gora nastojati da finalizuje neophodne reforme i dodao da očekuje da do kraja 2015. dobijemo poziv za pristupanje Alijansi.

“Siguran sam da već znate da je na nedavno održanom Samitu u Velsu Crna Gora dobila važne poruke. Na Samitu je po prvi put otvorena mogućnost upućivanja poziva novoj članici van okvira samita, što jasno svjedoči da Alijansa Crnu Goru vidi kao vrlo pouzdanog i značajnog partnera. Sa svoje strane, Crna Gora predano radi na ispunjavanju kriterijuma za članstvo i prethodno preuzetih obaveza. Mogu sa zadovoljstvom reći da smo na dobrom kursu, što potvrđuju i naši partneri iz NATO-a, iako ostaje još posla za obaviti. Događaj koji otvaramo danas, simulacija NATO odlučivanja na vrhu, održava se u, rekao bih, pravom trenutku, u momentu od izuzetnog značaja za Crnu Goru”, naglasio je Kaluđerović.

0112nato4

Specijalni gost na ceremoniji svečanog otvaranja simulacije samita bio je član hrvatske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a i bivši ministar odbrane Hrvatske Davor Božinović. On je kazao da je veoma važno što su se na jednom mjestu okupili mladi ljudi, koji su na neki način već odlučili da se bave spoljom politikom.

“Uglavnom su svi fakultetski obrazovani, tako da već sada treniraju ono što će biti posao njihove generacije, a to je da sa saradnjom, razgovorima i debatama pokušavaju da održe mir u svijetu. Mislim da je to veoma važno i čestitam svima koji su doprinijeli tome da se ovako važan skup održi u Crnoj Gori”, izjavio je Božinović nakon otvaranja samita.

MoNYS je treća po redu simulacija NATO samita za mlade, koja se do sada svake godine održavala u Briselu. Prošle godine je imala i svoje prvo crnogorsko izdanje, dok je ove godine osmišljena kao posebna saradnja MoNYS iz Brisela i lokalnog partnera Instituta za javnu politiku, a sa ciljem pružanja podrške i vidljivosti Crnoj Gori na putu integracija u NATO.

0112nato7

N.D.
Foto: Ivana Božović
Portal Analitika