NATO

LUKŠIĆ: Saradnja Vlade i Skupštine bitna za integracije

Profesionalna i iskrena saradnja Skupštine i Vlade u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, i dalje je od ključne važnosti za novi napredak u evrointegracijama, poručio je šef diplomatije, Igor Lukšić.
LUKŠIĆ: Saradnja Vlade i Skupštine bitna za integracije
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je u Briselu na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), podvukao značaj dijaloga i međuinstitucionalne saradnje u procesu evropske integracije , ocjenjujući da je Skupština dala veliki doprinos, naročito Odbor za evropske integracije u pogledu „ispunjavanja prioriteta koji proizilaze iz naše evropske agende.“

„Profesionalna, posvećena i, prije svega, iskrena saradnja između Skupštine i Vlade Crne Gore u aktivnostima na procesu pristupanja ostaje od ključne važnosti za unapređenje internih reformi neophodnih za dalji napredak integracionog procesa,“ rekao je Lukšić.

On je, takođe, istakao napredak koji je naša zemlja ostvarila u okviru novog pristupa u pregovorima i naglasio da je u skladu sa novim pristupom „Crna Gora postavila vladavinu prava kao strateški prioritet,“ te da je „uspješno okončala nominaciju nosilaca ključnih pravosudnih funkcija, kao i formiranje svih pravosudnih tijela i institucija u skladu sa zahtjevima koje postavljaju amandmani na Ustav.“

Lukšić je dodao da se očekuje usvajanje više zakona do kraja godine iz oblasti borbe protiv korupcije, finansiranja političkih partija, lobiranja i konflikta interesa.

On je naglasio značaj utvrđivanja adekvatne ekonomske politike i strukturnih reformi kao i značaj izrade Nacionalnog programa ekonomskih reformi, na čijoj pripremi Crna Gora intezivno radi.

“Evropska komisija je u okviru Izvještaja o napretku prepoznala napore Crne Gore, a obaveza obje strane je  da očuvaju momentum procesa proširenja. Crna Gora će nastaviti da ohrabruje države regiona u pravcu zajedničke akcije na projektno orjentisanu saradnju”,kazao je Lukšić, koji će i sjutra boraviti u Briselu, gdje će učestvovati na sastanku Odbora za vanjske poslove evropskog parlamenta.

Foto: balkaninside.com

Portal Analitika