Svijet

Djelovi srušenog malezijskog boinga biće ponovo sklopljeni radi istrage

Ostaci putničkog aviona kompanije "Malezija erlajns", koji su skupljeni sa mjesta pada na istoku Ukrajine, biće ponovo sklopljeni radi istrage u vojnoj bazi u Holandiji, saopštile su danas holandske vlasti.
Djelovi srušenog malezijskog boinga biće ponovo sklopljeni radi istrage
Portal AnalitikaIzvor

Djelovi olupine, koje su prikupile lokalne službe za vanredne situacije pod nadzorom holandskog tima, biće naredne sedmice prebačeni u vojnu bazu.

Avion na letu "MH17" oboren je 17. jula, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Ostaci su ležali na mjestu tragedije nekoliko mjeseci nakon pada jer istražioci nisu mogli da priđu lokaciji zbog borbenih djejstava pobunjeničkih proruskih i ukrajinskih snaga.

Istražioci su izrazili uverenje da je avion najverovatnije oboren projektilom tipa zemlja-vazduh, ali ne odbacuju ni mogućnost da je letjelicu pogodio drugi avion, odnosno da je oborena iz vazduha.

Ljudski ostaci, koji su nedavno pronađeni na mjestu pada aviona, prebačeni su krajem prošle sedmice u Holandiju, gdje će biti identifikovani.

Više od dvije trećine putnika u avionu, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, bili su Holanđani i vlasti te zemlje imaju vodeću ulogu u istrazi o padu letjelice.

(blic.rs)

 

Portal Analitika