Politika

PRAVEDNA: Poražavajući ekonomski bilans crnogorske Vlade

Ekonomski bilansi crnogorske Vlade su poražavajući. Stopa nezaposlenosti je prešla 15 odsto od čega je više od 10.000 mladih sa fakultetskim diplomama, prosječna zarada je blizu 300 eura niža od potrošačke korpe, više od 70 odsto domaćinstava prihoduje manje od 650 eura mjesečno, državni dug je prešao 60 odsto društvenog proizvoda, dok su penzioneri i zaposleni koji su na budžetu za preko 40.000 brojniji od zaposlenih na tržištu, saopštili su iz Pravedne Crne Gore.
PRAVEDNA: Poražavajući ekonomski bilans crnogorske Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog političkog kluba podsjećaju da je pri tom naš kreditni rejting pao i da je na nivou špekulativnog rizika, da građani i kompanije duguju oko dvije milijarde eura, dok projektovana stopa rasta dugoročno ne garantuje oporavak. 

- U najkraćem, vladajuća ekonomska politika je razočaravajuća i obeshrabrujuća. Društvom dominiraju siromaštvo i osjećanje  bezperspektivnosti. Politika koja je vođena u interesu ekstremne manjine i korumpiranih i klijentelističkih tzv. državotvornih krugova, dovela je do raširenog uvjerenja da živimo u nepravednoj državi. Zbog toga je, pored smjene vlasti, dugoročno potrebna nova ekonomska politika. Neophodna je izgradnja stvaralačke ekonomije koja će odbaciti zaduživanje zemlje, raskinuti sa  partitokratskim i kaubojskim kapitalizmom i u svom fokusu imati prosvijećeno i humanizovano društvo zasnovano na masovnom preduzetništvu, napornom radu i realnom kapitalu. Takva ekonomija isključuje kockarsku megalomaniju, iluzije o renesansnim krupnim investitorima, ali podrazumijeva i redukciju javnog sektora i reformu državnih fondova – saopšteno je iz Pravedne.

 

Portal Analitika