Svijet

Papa pozvao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo danas je u Istanbulu apelovao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj istorijski korak traže žrtve ratova i mladi. "Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama", rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju. Franjo je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.
Papa pozvao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve
Portal AnalitikaIzvor

To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je dio papinih nastojanja da okonča raskol dvije crkve, koji traje od 1054. godine.

Papa Franjo i Vartolomej su takođe pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocjenjuje AP, trodnevna posjeta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva.

Franjo i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povečaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.

"Užasna situacija hrišćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime medjunarodne zajednice", naveli su u saopštenju Franjo i Vartolomej.

Papa Franjo, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vjernika, i Vartolomej, duhovni vodja 300 miliona pravoslavaca na svijetu, pozvali su na "konstruktivan dijalog" sa islamom "zasnovan na medjusobnom poštovanju i prijateljstvu".

"Inspirisani zajedničkim vrijednostima i osnaženi iskrenim bratskim osjećanjima, muslimani i hrišćani su pozvani da saradjuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gdje su svojevremeno živjeli vjekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata", rekli su poglavari dvije crkve.

foto:  24sata.hr

Portal Analitika