Abiznis

Moody's: Potvrđen kreditni rejting Crne Gore uz negativne izglede

Agencija Moody’s potvrdila je ocjenu kreditnog rejtinga Ba3 za Crnu Goru, ali je izglede (outlook) promijenila iz stabilnih u negativne.
Moody's: Potvrđen kreditni rejting Crne Gore uz negativne izglede
Portal AnalitikaIzvor

Iz Moody'sa su naveli da su ključni razlozi promjene outlooka kredit za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare i fiskalni deficit od šest odsto bruto domaćeg proizvoda BDP u naredne četiri godine, prenoi MINA-business.

„Export-Import (Exim) banka Kine odobrila je kredit Vladi koji pokriva 85 odsto vrijednosti projekta (687 miliona eura). Pretpostavlja se da je kredit odobren u američkim dolarima sa rokom dospjeća od 20 godina, uz godišnju kamatu od dva odsto i grejs period od pet godina“, navedeno je u izvještaju Moody'sa.

Preostalih 15 odsto vrijednosti projekta, odnosno 121 milion, kako se dodaje, finansiraće se iz kapitalnih izdataka. 

U skladu sa najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda MMF, Moody's očekuje da će fiskalni deficit premašiti šest odsto BDP-a za period sprovođenja projekta, čime se javni dug povećava na 70,2 odsto BDP-a u 2017. sa 58 odsto u prošloj godini i predstavlja pritisak na trenutni rejting.

„Drugi razlog negativnih izgleda rejtinga su smanjeni apsorpcioni kapaciteti Vlade za rješavanje potencijalnih prekoračenja troškova u projektu gradnje autoputa, odnosno kristalizacije potencijalnih obveza, što predstavlja 9,3 odsto BDP-a na kraju prošle godine“, kazali su iz Moody'sa.

Planirano povećanje investicionih aktivnosti u vezi s autoputem, kako su dodali, u svjetlu kontinuiranog smanjenja štednje, podrazumijeva i širenje spoljnih neravnoteža tokom naredne četiri godine, izlažući zemlju potencijalnim promjenama u spoljnjem finansiranju.

Prema osnovnom scenariju, Moody's očekuje povećanje deficita tekućeg računa na 17 odsto BDP-a u ovoj godini, pa na 22,5 odsto u narednoj.

Odluka Moody’s-a da potvrdi rejting Crne Gore na Ba3, kako je objašnjeno, odražava visoke proizvodne kapacitete zemlje sa više od 40 odsto učešća u BDP-u, što podržava vjerovatnoću da će pokazatelji mogućnosti zaduživanja države ostati u skladu sa Ba3 ocjenom.

„Povoljni troškovi finansiranja Crne Gore i dalje sadrže odnos kamate-prihode u prilog ocjeni rejtinga. Prosječna kamatna stopa na dug države je sada na 4,6 odsto. Niska fiksna stopa od dva odsto na 20-ogodišnji kredit od kineske Export-import banke pomoći će da se održi nivo dostupnosti duga“, naveli su iz Moody'sa.

Mudis je ove sedmice objavio Globalne rejting izglede za narednu godinu (2015 Outlook: Global Sovereigns) u kojima je navedeno da raste broj država sa stabilnim izgledima.

„Skoro 80 odsto rangiranih država (101 od 128) sada ima stabilne izglede, sa 70 odsto u januaru ove godine i 63 odsto u istom mjesecu prošle godine“, navedeno je u izvještaju.

Moody's je, u dijelu izvještaja o uticaju ukrajinsko-ruske krize naveo da je i Crna Gora među prilično izloženim zemljama koje nijesu članice EU s ograničenim kreditnim profilima, ograničenjima u bilansu plaćanja i slabom fiskalnom pozicijom.

Portal Analitika