Svijet

OEBS upozorava na humanitarnu katastrofu na istoku Ukrajine

Predsjednik Stalnog savjeta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), švajcarski ambasador Tomas Greminger, upozorio je na opasnost od humanitarne katastrofe na istoku Ukrajine i prijetnju da se kriza pretvori u zamrznuti konflikt.
OEBS upozorava na humanitarnu katastrofu na istoku Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

On je, u intervjuu bečkom nedjeljniku Profil, kazao da je stanje u tom dijelu Ukrajine dramatično.

„Nedostaju ljekovi, medicinsko osoblje. Grijanje i snabdijevanje strujom nije zagarantovano, a kuće su djelimično teško oštećene“, rekao je Greminger, koji do kraja godine predsjedava izvršnim tijelom OEBS, nakon čega Srbija preuzima predsjedavanje.

Švajcarski ambsador je kazao da je nepobitno da su proruski separatisti snabdjevani iz Rusije.

„Očigledno je da se municija i drugi vojni materijal isporučuje istočnoj Ukrajini, jer drugačije separatisti ne bi uspjeli da vode višemjesečne žestoke artiljerijske borbe. Ruska teza glasi da su seperatisti preuzeli municiju i oružje od ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini. Međutim, to bi se u jednom trenutku potrošilo, tako da sigurno postoji snabdijevanje“, rekao je Greminger, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o kršenjima ljudskih prava, on je istakao da je postoji sumnja da se to događa na obje strane.

U ovom trenutku, kako je dodao, čini se da rat u istočnoj Ukrajini prijeti da postane „zamrznuti konflikt“. „Međutim, stanje može i dalje vojno da eskalira“.

Portal Analitika