Novi proizvodi

Evo kako rade ekrani osjetljivi na dodir [Video]

Ekrani osjetljivi na dodir danas se nalaze posvuda, nego ponajviše popularnost uživaju na mobilnim uređajima poput pametnih telefona i tableta. Nego, kako ti uređaji prepoznaju dodir korisnika? Dok su se ne tako davno u upotrebi koristili oni kojima je za najveću preciznost valjalo koristiti pripadajuću olovčicu, veliku stvar napravio je Apple svojim iPhoneom.
Evo kako rade ekrani osjetljivi na dodir [Video]
Portal AnalitikaIzvor

Nakon iPhonea svijet mobilnih ekrana uistinu nije bio isti, a kapacitivni ekrani su zamijenili one neprecizne koje je valjalo prilično pritisnuti kako bi se ‘primila’ naredba (u suštini da se rezistivni sloj dotakne s vodljivim slojem). Greg Foot s kanala Head Squeeze osvrnuo se upravo na to, ali i na jednostavan način objasnio kako tačno rade ekrani u današnjim uređajima, prenosi tportal.

Današnji ekrani se sastoje u pravilu od više slojeva, bilo da su oni spojeni u jedan sloj (kako bi proizvođači mogli napraviti što tanji uređaj) bilo da su odvojeni. Gornji sloj obično čini zaštitno staklo, poput Gorilla Glass, nakon čega se nalazi par slojeva prekrivenih veoma tankim elektrodama i sami ekran:

 

tehnologija.me

Portal Analitika