Ostalo

VN ABU DABIJA: Hamiltonu pobjeda i šampionski trofej

Vozač Mercedesa, Britanac Luis Hamilton, novi je šampion Formule 1. Hamilton je danas trijumfovao u Abu Dabiju, u posljednjoj, 19. trci šampionata i drugi put u karijeri osvojio šampionski trofej.
VN ABU DABIJA: Hamiltonu pobjeda i šampionski trofej
Portal AnalitikaIzvor

Do 11. pobjede ove sezone, 33. u karijeri, došao je u vremenu sat, 39 minuta, dvije sekunde i 61,9 stotinki. Šampion iz 2008. godine, nakon odustajanja u Melburnu, ove sezone pobijedio je u trkama za VN Malezije, Bahreina, Kine, Španije, Velike Britanije, Italije, Singapura, Japana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Drugo mjesto osvojio je vozač Vilijamsa, Brazilac Felipe Masa, dok je podijum kompletirao njegov timski kolega Finac Valteri Botas.

Australijanac Danijel Rikardo u Red bulu nastup je završio na četvrtom mjestu, peto je osvojio Britanac Dženson Baton u Meklarenu, dok je šesta i sedma pozicija pripala vozačima Fors Indije, Njemcu Niku Hilkenbergu i Meksikancu Serhiu Perezu.

Bodove su još osvojili Njemac Sebastijan Fetel u Red bulu i vozači Ferarija, Španac Fernando Alonso u Ferariju i Finac Kimi Raikonen. Njemac Niko Rozberg imao je velike probleme sa bolidom i trku je završio bez bodova, na 13. mjestu.

Hamilton je trofej osvojio sa 384 boda i ima 67 više od drugoplasiranog Rozberga. Rikardo je treći sa 238 bodova. Mercedes je ranije obezbijedio titulu u konkurenciji konstruktora, a sezonu je završio sa 701 bodom. Red bul je drugi sa 405, dok treće mjesto zauzima Vilijams sa 320 bodova. (Mina)

Portal Analitika