Abiznis

KAVARIĆ: Vlada će uskoro pokrenuti „novi paket podsticaja“ za investitore

Crna Gora potvrđuje svoje strateško partnerstvo sa Italijom u sektoru energtike i ohrabruje saradnju i u drugim oblastima sa novim paketom podsticaja. Ovo je poruka ministra ekonomomije Crne Gore dr Vladimira Kavarića u intervjuu italijanskoj Aganzia Nova, tokom njegove nedavne posjete Rimu.
KAVARIĆ: Vlada će uskoro pokrenuti „novi paket podsticaja“ za investitore
Portal AnalitikaIzvor

"Strateško partnerstvo sa Italijom, pokrenuto u sektoru energetike sa A2A u EPCG i Ternom u CGES-u, ide veoma dobro“, kazao je ministar, osvrćući se na investicije dvije Italijanske kompanije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

"Mnogi izazovi su pred nama, ali mogu reći da imamo istu viziju. Očekujem da zajedno nastavimo sa realizacijom svih važnih projekata", rekao je ministar.

Kavarić je kazao da je tokom nedavnih sastanaka primijećen poseban interes za saradnju i u drugim oblastima ekonomije.

"Crna Gora je zemlja sa povoljnom klimom za poslovanje i postoje mnoge neiskorišćene mogućnosti za italijanske privrednike. U tom smislu, imali smo veoma pozitivan sastanak sa predstavnicima Konfindustrije", saopštio je Kavarić.

Ministar, takođe, najavljuje da će Vlada uskoro pokrenuti „novi paket podsticaja“ namijenjen „domaćim i stranim investitorima koji će moći da zaposle domaću radnu snagu“. Više detalja, objašnjava Kavarić, biće poznato uskoro.

Kavarić je govorio i o koalicionom sporazumu između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dva partnera u Vladi, koji, između ostalog, uključuje odnos sa strateškim parterima, konkretno sa A2A, koja ima 41,7 odsto akcija u EPCG. Italijanska kompanija pregovara o načinu na koji da nastavi upravljanje u lokalnoj elektro-energetskoj kompaniji.

"Danas je EPCG bolja kompanija nego što je bila prije pet godina, ali uvijek postoji prostor za napredovanje“, kazao je Kavarić.

„U ovom trenutku mi razgovaramo o budućnosti i sa A2A, i sa našim parterom u Vladi. Ohrabrujuće je da smo svi sagalasni da EPCG treba da bude kompanija koja je u stanju da generiše profit, otplati dugove, snabdijeva građane i indrustriju, a posebno da ulaže u energetske resurse Crne Gore. Razgovaramo o detaljima, projektima i programima: mislim da ćemo naći zajednički jezik kada su u pitanju prioriteti", saopštio je Kavarić.

Ministar daje novu dimenziju sporu oko granice na moru između Crne Gore i Hrvatske u dijelu Prevlake – prema istraživanjima napravljenim osamdesetih godina, ovaj predio može biti bogat ugljovodonikom.

"Pitanje granice sa Hrvatskom je potpuno irelevantno kada govorimo o našem tenderu za istraživanje nafte i gasa, a koji se odnosi na oblast u južnom dijelu naše zemlje. Mislim da će pitanje koje se odnosi na granicu sa Hrvatskom biti riješeno bez blokiranja istraživanja i eksploatacije ugljovodonika na obje strane. U stalnoj smo komunikaciji sa našim susjedima na nivou Vlade – ministarstava vanjskih poslova i ekonomije", kazao je Kavarić.

Spor između Crne Gore i Hrvatske takođe uključuje i podmorski kabal od Viljanove do Tivta, projekat koji sprovodi Terna i koji se smatra strateškim u smislu oblikovanja ove balkanske zemlje u energetsko čvorište u području Jadrana.

"Terna je u stalnoj komunikaciji sa hrvatskom stranom u vezi sa postavljanjem podmorskog kabla u njihove vode", kazao je ministar ekonomije.

"Kao partner na ovom projektu", dodaje Kavarić, "imamo veoma čestu komunikaciju sa hrvatskim ministarstvom ekonomije kada je riječ o rješavanju ovog pitanja. Naišli smo na razumijevanje sa hrvatske strane i jedna od ruta koju je predložila Terna je odobrena. S obzirom na to da postoji još tehničkih pitanja koja treba riješiti, mi ćemo nastaviti da ohrabrujemo dalju saradnju između Terne i Hrvatske. Naglašavam da smo od Zagreba dobili jako priznanje strateškoj važnosti ovog projekta na regionalnom nivou".

Među ostalim energetskim projektima čiju realizaciju sprovodi Vlada Crne Gore, važno je pomenuti izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

„U ovom trenutku imamo tri potencijalna ponuđača, dvije kineske i jednu češku kompaniju“, kazao je ministar.

"Za EPCG važno je da se ovaj projekat zasniva na ekonomskim performansama i da su ponude održive u pogledu očekivanih rezultata, troškova i tržišne cijene, a posebno imajući u vidu da opcija u kojoj ne bismo učinili ništa je veoma skupa. Vjerujemo da ova termoleketrana treba da bude izgrađena radi svog ekonomskog potencijala i radi optimizacije našeg energetskog portfolija. To je dobar projekat za EPCG i o njemu razgovaramo sa našim partnerima, A2A. Ja sam optimista u vezi sa činjenicom da ćemo naći dogovor", saopštio je Kavarić.

Kako stoji u intervjuu, izvršna vlast u Podgorici je konačno odlučila da investira stotine miliona eura za izgradnju autoputa Bar-Boljari, dio takozvanog Panevropskog koridora 11 (ili 4B), veoma skup projekat zbog nepristupačnog terena, ali je agencija Standard & Poor's, snizila je kreditni rejting Crne Gore na B+ sa BB-, sa stabilnim outlook-om, upravo zbog „visokih fiskalnih i spoljnih rizika plana Vlade da nastavi projekat izgradnje autoputa“.

Ministar Kavarić uvjerava da izgradnja autoputa neće uticati na druge investicije u energetskom sektoru, da one „do sada nisu uračunate u budžet Vlade“ - troškovi ovakih projekata se, u stvari, oslanjaju na investitore.

Izvor: mek.gov.me; foto: balkaneu.com

Portal Analitika