Američki san jednog Novljanina

Svako ima svoje viđenje “američkog sna”, a Novljanin Ivan Martineti, koji dvadesetak godina živi u Americi, svoj san predstavio je u tridesetminutnom videu. Posvetio ga je Burning Man festivalu, koji je, kako kaže, dječje igralište za odrasle u kome si slobodan da se izraziš kako želiš. Ivana Martinetija smo zapamtili po originalnoj ideji da pješke pređe 700 km od San Franciska do San Dijega, kao bi ukazao na neophodnost zaštite sve zagađenijeg okeana.
 Američki san jednog Novljanina
Portal AnalitikaIzvor

Upitan kako je prošla njegova avantura nazvana “Računa se svaki korak”, Martineti za Portal Analitika kaže da je sve bilo bolje nego što je očekivao.

Plan je bio da dnevno pričam sa minimalno dvije osobe o zagađenju prirode, mora i okeana plastikom, međutim na kraju se pokazalo da sam uspio da svoju poruku prenesem hiljadama ljudi, kaže Martineti.

Skromno dodaje da je teško reći koliko je njegova inicijativa imala uticaja jer je riječ o velikom problemu,  ali je,  kaže, činjenica da je sa mnogim ljudima koje je sreo pričao o problemu zagađenja mora i neophodnosti da se svako od nas potrudi u očuvanju prirode.

„Osjećam da sam postigao nešto, to je mali korak ali značajan, ali isto tako znam da je problem mnogo dublji i da je potreban drugačiji pristup rješenju. Mislim na svakog čovjeka pojedinačno i njegovu svijest o tome kaže“, Martineti.

Novljanin sa američkom adresom je nesumnjivo čovjek od akcije, a kada je krenuo da 700 kilometara kalifornijske obale pređe pješke, krajem 2012. godine, kazao je za Portal Analitika da je sreo mnogo ljudi koji nijesu tačno znali gdje se Crna Gora, ali su tokom akcije “Računa se svaki korak” to saznali.

“Tako se i  krug prijatelja Crne Gore znatno proširio”, kaže Martineti.

A kada je u pitanju “Američki san”,  koji govori o nevjerovatnom festivalu, Ivan priča da se tada na jednom mjestu okupi oko 70 000 ljudi.  Stvori se čitavi grad koji je za tih 7 dana treći najveći grad u Nevadi.

“Grad ima svoju poštu i sve drugo što jedan grad treba da ima ali se ništa ne plaća novcem. Sve je džabe, od najboljeg viskija do najpoznatijeg DJa ili benda! Smeće tokom Burning Man-a bukvalno ne postoji. Niko ne baca ništa po putu ili pustinji jer znaju da tu nema ko drugi da čisti za njima. Samo odgovornost i zdrav razum su lijek  za ovaj naš bolesni svijet van Burning Man-a”, kaže Martineti.

Život našeg sagovornika rođenog u Herceg Novom, koji je od malena čuvao naše more, koje je uostalom dio svih mora svijeta, i onog pored kojeg sada živi, i sa mnogo poleta ga čuva, ni na trenutak, očigledno, nije dosadan.

Svako živi svoj san, a ovo je jedan od američkih snova, koji možete pogledati na videu.

http://teslavision.tv/videogallery/americki-san-by-ivan-martineti/

 

Portal Analitika