Svijet

Češkog ministra policije pokušali da otruju pošiljkom cijanida

Češkom ministru unutrašnjih poslova u anonimnom pismu u utorak je zaista stigao ciijanid i to u količini dovoljnoj da ga ubije, saopštio je danas Državni institut za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu.
Češkog ministra policije pokušali da otruju pošiljkom cijanida
Portal AnalitikaIzvor

Anonimna pošiljka bez prijetećeg pisma, samo sa kapsulama, stigla je u češki MUP u utorak, bila je naslovljena lično na ministra Milana Hovaneca, a poslata je iz Skandinavije.

 "Stigla je običnom poštom iz jedne skandinavske zemlje. Od početka je bila sumnjiva i prošla je kroz standardnu kontrolu obezbeđenja", kazao je u sredu ministar Hovanec.

 "U pismu je bio otrov. Laboratorijski testovi pokazali su da je riječ o cijanidu u dovoljnoj količini da ugrozi život", saopštio je danas portparol Instituta Radek Pokornjik.

 Prijeteće anonimne pošiljke stigle su u septembru i u češku vladu i predsjedniku Milošu Zemanu, uz poruku da je riječ o odmazdi zbog toga što Češka slanjem municije - mada starih zaliha, pomaže iračkim Kurdima u borbi protiv Islamske države.

Pisma premijeru Bohuslavu Sobotki i predsjedniku Milošu Zemanu sadržala su, međutim, samo bezopasni bijeli prašak.

 Ministar Hovanec moguće pošiljaoce kapsula sa cijanidom vidi ili među bosovima narko-mafijr, ili među islamskim teroristima, zbog pomoći Kurdima.

(blic.rs)

Portal Analitika