Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • MITRIĆ: Poslanik ima ustavno pravo da ostane u Skupštini do kraja mandata iako više nije član stranke

MITRIĆ: Poslanik ima ustavno pravo da ostane u Skupštini do kraja mandata iako više nije član stranke

Bivši predsjednik Ustavnog suda profesor Blagota Mitrić kazao je u izjavi za Portal Analitika da bez obzira na sve nedoumice poslanik u Skupštini Crne Gore ima Ustavno pravo da mandat odradi do njegovog isteka bez obzira da li je član stranke na čijoj je izbornoj listi izglasan.
MITRIĆ: Poslanik ima ustavno pravo da ostane u Skupštini do kraja mandata iako više nije član stranke
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica SNP-a Snežana Jonica juče je dostavila predlog Radnoj grupi za izradu etičkog kodeksa poslanika prema kojem poslanik koji napusti partiju ili bude isključen iz nje, treba da podnese ostavku na poslaničku funkciju.

Kometarišući taj prijedlog Mitrić ističe da iako poslanik ima pravo da odradi mandat do kraja, postoje slučajevi zloupotrebe toga prava. 

- U članu 85 stav 1 Ustava Crne Gore stoji da se poslanik opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju. Ova norma otvara mnoga pravna pitanja pa čak i nedoumice. Na primjer po logičkom i jezičkom tumačenju proizilazi da poslanik glasa po sopstvenom uvjerenju bez obzira kojoj političkoj stvanci pripada. Ovakavo tumačenje po mom sudu je imanentno prirodi političkog sistema višestranačja. Ali nije čudo što kod nas kažu da vlada partitokratija jer praksa kod svih političkih stranaka i opozicionih i vladajućih, pokazuje da poslanik ugalvnom glasa po uvjerenju političke stranke a ne po sopstvenom – kazao je Mitrić.

On je istakao da ova norma zadržava svoje značenje i kad poslanik iz bilo kog razloga prastane da bude član stranke sa čije je liste izabran.

- Ova norma zadržava značenje, tako da on ostaje i dalje poslanik jer je izabran do kraja svog mandata i galsa po sopstvenom uvjerenju. A praksa pokazuje da galsa potpuno suprotno po određenom pitanju od stranke kojoj je do tada pripadao – kaže Mitrić i nagašava da je iz svega jasno da poslanik zadržava svoj mandat do kraja.

- Bez obzira na sve nedoumice i na pravne zavrzlame poslanik ima pravo koje mu daje Ustav da bude posalnik do kraja mandata bez obzira da li je član stranke na čijoj je izbornoj listi izglasan. Sa druge strane postoji zloupotreba tog prava – ne da taj poslnik ostane nezavisan već da postene član druge političke partije. Imamo takav primjer kada su iz SNP-a izašli Predrag Bulatović, Milan Knežević i Vladislav Bojović i prešli u Demokratski front. To je za mene zloupotreba ove norme Oni su izabrani sa liste SNP-a i možda mogu biti takozvani nezavisni poslanici a ne da pripadaju drugoj političkoj grupaciji – nagalšava Mitrić.

On ističe da status nezavisnog poslanika kao što, na prijmjer sad imaju bivši poslanici Pozitivne Dritan Abazović i Mladen Bojanić, ne postoji.

- Niđe tog termina nema - ni u Ustavu ni u Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Poslanik je nezavisan samo ako ga je kandidovala grupa građana pa ga narod izabere. On stvarno glasa po sopstvenom uvjerenju jer ga je kandidovala grupa građana i iza njega ne stoji nikakva stranačka infrastruktura – rekao je Mitrić.

 

Portal Analitika