Svijet

Španija tuži katalonskog predsjednika Masa zbog glasanja o nezavisnosti

Vlada Španije će tužiti katalonskog predsjednika Artura Masa za "neposlušnost i nepoštenje" pošto je, uprkos zabrani Ustavnog suda, organizovao glasanje o nezavisnosti Katalonije, što bi moglo da spriječi njegovo kandidovanje na predstojećim regionalnim izborima.
Španija tuži katalonskog predsjednika Masa zbog glasanja o nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Sudski izvori su naveli da se tekst tužbe protiv Masa i njegovog zamjenika Hoana Ortege usaglašava i da će ona najvjerovatnije biti podnijeta sudu kasnije u toku dana ili sjutra, prenio je Rojters.

Tužba protiv Masa mogla bi da naposletku znači zabranu njegovog kandidovanja na sljedećim regionalnim izborima koji treba da se održe 2016. godine.

spanija1Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je danas simbolično izjašnjavanje građana o nezavisnosti Katalonije, koje je održano u nedjelju - "velikim neuspjehom pokreta za nezavisnost". Rahoj je na konferenciji za novinare u Madridu rekao da je ustavna reforma, "jedini legalni i odgovorni kurs" djelovanja. Sjeveroistočna oblast Katalonije odustala je pod pritiskom u oktobru od planova da 9. novembra održi neobavezujući referendum o nezavisnosti od Španije pošto je sud proglasio takvo izjašnjavanje neustavnim. Lider Katalonije Artur Mas, međutim, umjesto toga objavio je planove da istog dana budu održane takođe neobavezujuće "konsultacije građana", alternativno glasanje, otvoreno za svakog ko želi da se izjasni. Više od 80 odsto Katalonaca glasalo je u nedjelju za potpunu nezavisnost te regije od Španije, a u tom izjašnjavanju, koje nema pravnu snagu, učestvovalo je više od dva miliona ljudi.

Rahoj je rekao da Španija nikada neće pristati na referendum o nezavisnosti Katalonije, ali je prošle sedmice nagovijestio da bi ona mogla da izmijeni svoj Ustav i ovoj regiji da više učešća u ubiranju poreza i potrošnji.

Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije.

Katalonija je formalno usvojila status "nacije" u Statutu iz 2006, ali je Ustavni sud Španije poništio takvu formulaciju čime je podstakao raspoloženje za traženje nezavisnosti.

(blic.rs)

Portal Analitika