Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

Najveći kombajn na svijetu - žanje pet hektara za sat!

U Njemačkoj je nedavno predstavljen najveći kombajn na svijetu, a riječ je o "nju holand" (New Holand) mašini, koja može da požnje pet hektara za sat vremena rada.
Najveći kombajn na svijetu - žanje pet hektara za sat!
Portal AnalitikaIzvor

Model kombajna "CR10.90 elevation" rezultat je savremene tehnologije koju su razvili stručnjaci.

Ova mašina ima dva identična rotora kojima može da primi više žetvene mase, a zahvaljujući tome što se rotori kreću nepravilno, postiže se da lom zrna bude samo 0,2 odsto.

Tako je s ovim tehnološkim rješenjem prevaziđen značajan problem, gledan sa ekonomske strane, jer je izuzetno važno očuvati kvalitet zrna, objavljeno je u "Agrobiznis" magazinu.

Stručnjaci su unapredili problem zaštite kombajna od mehaničkih oštećenja, poput usisavanja kamenja koje može oštetiti mašinu. Imajući u vidu da se radi o izuzetno skupim mašinama, mehanički sistem zaštite je značajan pomak.

Ovaj kombajn se lako podešava i za berbu kukuruza, tako da nova dizajnerska rješenja unapređuju berbu, a novo rješenje takođe doprinosi očuvanju kvaliteta zrna.

Zanimljivo je i to da broj biljaka kukuruza po hektaru ne utiče na učinak ovog kombajna, a novi model kombajna ima i novo rješenje za kretanje, pa ova mašina umjesto pneumatika ima gumene gusjenice, dok su pneumatici pozadi.

Ovim rješenjem se postiže manji pritisak na zemljište, što je izuzetno značajno sa aspekta zaštite zemljišta od sabijanja, čime se narušava njen kvalitet za dalju proizvodnju.

Takodje, ovakav sistem kretanja kombajna ne oštećuje saobraćajnice u odlasku i povratku sa imanja. Starija verzija ovog kombajna je imala 449 konjskih snaga, a novi model čak 652 konjskih snaga.

Kapacitet rezervoara za gorivo je 1.300 litara, a model koji će nastaviti trend razvoja novih tehnologija omogućiće da se kapacitet uveća dodatno uz još ekonomičniju upotrebu goriva.

Veoma dugačak heder sada ima zahvat 10 metara i to je za sada najveći zahvat postignut ikada.

Prilikom žetve izuzetno je važan i kapacitet bunkera kombajna koji je sa dosadašnjom zapreminom od 11.500 litara povećan na 14.500. Ovo omogućava duži rad kombajna bez stajanja i usisnu moć transportera (lule) od čak 142 litra u sekundi čime se ostvaruje brže pražnjenje.

Dizajneri su se postarali da nova kabina izgleda još komfornije, a buka koju inače prozvodi kombajn je u kabini svedena na minimum.

Poput aviona i ovaj kombajn je moguće podesiti na automatsko upravljanje tako da se kombajner ne zamara previše.

Ukoliko postoji potreba da se žetva obavlja i noću, kombajn je opremeljen reflektorima koji uključuju LED sijalice, kojima je omogućen dobar pregled parcele koja se žanje i unutrašnjost same mašine. Tako kombajner ima mogućnost da jasno vidi parcelu do pola kilometra udaljenosti.

Portal Analitika