Region

Dačić: Ni Hilari Klinton nije tražila da priznamo Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da posjeta albanskog premijera Edija Rame Beogradu nije ostvarila svoj cilj jer "nije donijela iskorak" u unapređenju odnosa dvije zemlje.
Dačić: Ni Hilari Klinton nije tražila da priznamo Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

"Posjeta Rame dugo je najavljivana u medijima kao početak procesa normalizacije odnosa Srbije i Albanije. Međutim, nijesmo napravili nikakav iskorak, nije ostvaren cilj a to je unapređenje odnosa dvije zemlje", rekao je Dačić gostujući na televiziji B92.

Odgovarajući na pitanje da li je Ramina posjeta bila dobro isplanirana, Dačić je kazao da nije riječ o tome da je premijer Albanije nekog iznenadio svojom izjavom, već da se radi o nepoštovanju diplomatske prakse.

"Znamo mi šta neke zemlje misle o statusu Kosova i Metohije ali ovdjee je riječ o nečem drugom. Takve posjete, koje se organizuju poslije dugo vremena, podrazumijevaju da se u skladu sa diplomatskom praksom, dogovore formulacije koje će biti korišćene upravo da bi se izbjeglo ono što se dogodilo na konferenciji za novinare", rekao je Dačić.

"Ni tadašnja državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton tokom posjete Beogradu nije tražila da priznamo Kosovo, a to je učinio albanski premijer", kaže Ivica Dačić.

On je dodao da je izlaganje premijera Vučića bilo okrenuto budućnosti dok je Rama izjavom da Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova, napravio "nediplomatski gest" koji nijedan strani poliitičar koji je prije njega posjetio Srbiju, nije počinio.

"Srbija je pokazala uzdržanost, sve je organizovano bez ijednog incidenta. Odnosi sa Albanijom su dugo opterećeni pitanjem Kosova ali dovoljno smo se tukli. Moramo i dalje da živimo zajedno i da razgovaramo, nemamo drugi izbor, to su nam komšije u Albaniji, a Albanci sa juga Srbije su naši građani", kazao je Dačić.

Komentarišući izjavu Rame u Preševu da Albanci sa juga Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da su takve poruke "besmislene" i da Rama ne treba da govori o tome čak i kada bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

"Da li je Rama premijer Kosova ili Albanije? On o tome ne treba da govori, zašto ne priča o Srbima u Albaniji, nađite Srbina u toj zemlji koji se preziva na ić. Srbe su tamo albanizovali, a on govori o Srbima na Kosovu. Kakve on veze sa tim, je li to velika Albanija", upitao je Dačić dodavši da "dvostuki standardi uništavaju međunarodnu politiku.

Ministar spoljnih poslova je ocijenio da je posjeta Rame podigla tenzije na obije strane, ali da to neće ugroziti stabilnost u regionu.

Prema njegovim riječima, ambasadori zapadnih zemalja sa kojima su on i premijer Aleksandar Vučić danas razgovarali, pozitivno su ocijenili ponašanje Srbije i uzdržanost predsjednika Vlade tokom Ramine posjete.

Upitan da prokomentariše kako će povratak Vojislava Šešelja iz Haga uticati na Vladu Srbije, Dačić je kazao da "političke opasnosti nema".

"Šešelj nije član Vlade, njegov povratak iz Haga je humano pitanje. Mi smo tražili da se okonča ta farsa u Haškom tribunalu a ako neko u 21. veku misli da su Split i Dubrovnik Srbija, onda se to može tumačiti kao ozbiljno ali ja ne vidim da takve ideje imaju podršku u Srbiji", rekao je Dačić.

On je dodao da ne razmišlja o eventualnoj rekonstrukciji Vlade Srbije.

"Radim svoj posao, premijer vodi računa o radu Vlade. Ako znate šta je globalni cilj naše Vlade, ne reagujem na na razne priče jer ako reagujem, to je kraj. Ako Vučić i ja reagujemo na nešto, dolazi do ozbiljne krize u našim odnosima. Ja ne vidim nikakve probleme", kazao je Dačić.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika