Region

Svjetske agencije o diplomatskom incidentu

Britanska agencija "Rojters" i francuska "Frans pres" izvijestile su o konferenciji za medije Aleksandra Vučića i Edija Rame. Albanski premijer Edi Rama pozvao je Beograd da prizna nezavisnost Kosova, zbog čega ga je srpski kolega Aleksandar Vučić optužio za provokaciju, javlja Rojters, prenosi Tanjug.
Svjetske agencije o diplomatskom incidentu
Portal AnalitikaIzvor

"Što prije priznate (nezavisnost Kosova) prije ćemo moći da napredujemo", rekao je Rama na, kako je prenijela britanska agencija, "napetoj" zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Vučić je ocijenio da Ramina izjava predstavlja "provokaciju" i poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Agencija Frans pres je prenijela kao hitnu vijest da su se srpski i albanski premijer sukobili na konferenciji za novinare oko Kosova.

Agencija izvještava o sukobu premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame povodom Kosova tokom "istorijske posjete" Beogradu, prve te vrste nekog albanskog lidera poslije 68 godina.

"Vučić se vidljivo iznervirao na konferenciji za štampu pošto je Rama pozvao Srbiju da prizna 'neumitnu stvarnost' nezavisnosti Kosova", navela je francuska agencija.

Prištinski mediji prenijeli su izjave oba premijera, ističući pri tome riječi Edija Rame da je "Kosovo realnost čiju je nezavisnost priznalo 108 država svijeta", ali i reagovanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da "nije očekivao ovakvu provakciju od strane premijera Albanije, te da je Kosovo dio Srbije".

Mediji u Prištini opisuju da je u trenutku kada je premijer Albanije govorio o nepovratnom procesu nezavisnosti Kosova, premijer Srbije skinuo slušalicu, u znak neslaganja sa izjavom Rame.

Portal Analitika