Region

Rama u Beogradu

Premijer Albanije Edi Rama danas će posjetiti srpsku prijestonicu, što predstavlja istorijski događaj u diplomatskim odnosima te dvije zemlje.
Rama u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Posljednja posjeta šefa albanske države Beogradu zabilježena je 1946. kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz. Dolazak predsjednika Vlade Albanije bio bi daleko manje dramatičan da nije bilo događaja na fudbalskoj utakmici reprezentacije dvije države u Beogradu, koja je prekinuta u finišu prvog poluvremena upadom drona sa zastavom tzv. Velike Albanije.

Sumnja na krivica za “vožnju“ drona iznad stadiona Partizana pala je na Raminog brata, Olsija Ramu, on je zadržan na stadionu, prema verziji srpskih vlasti i priveden, a prema tumačenju albanske strane samo zaštićen.

Priča je potom dobila krajnje ekstremni scenario, Albanci su slavili gdje god su stigli, sukoba je bilo u Makedoniji, Grčkoj, Austriji, a potom je došlo i do nereda u Srbiji, kada je paljena i uništavana imovina državljana Srbije sa albanskim porijeklom. 

Posjeta Edija Rame počinje dočekom ispred Palate Srbija u 11 časova poslije čega će uslijediti razgovor s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i plenarna sjednice delegacije dvije zemlje. 

Vučić i Rama će se u 12.30 obratiti novinarima poslije potpisivanja sporazuma. 

Premijeri Vučić i Rama saglasili su se 19. oktobra u telefonskom razgovoru da su incidenti tokom utakmice reprezentacija "veoma nesrećni", ali da se "ne smije" propustiti prilika da se njih dvojica sastanu i rade na održavanju regionalne stabilnosti. 

Oni su tada ocijenili da je "neophodno okrenuti novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije".

rtcg.me

Portal Analitika