Politika

Mustafić: Ako se mijenja sastav Vlade BS traži učešće u tim razgovorima

Bošnjačka stranka neće podržati rekonstrukciju Vlade ukoliko se dosledno ne sprovedu obaveze iz koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom, i ako njihovi predstavnici ne budu uključeni u aktuelne razgovore o promjenama u sastavu izvršne vlasti, saopštio je za Dan potpredsjednik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.
Mustafić: Ako se mijenja sastav Vlade BS traži učešće u tim razgovorima
Portal AnalitikaIzvor

„Nećemo podržati rekonstrukciju Vlade ako se odredbe iz koalicionog sporazuma ne budu precizno ispunjavale i ako Bošnjačka stranka ne bude uključena u razgovore. Ukoliko se mijenja sastav Vlade potpuno je realno da tražimo puno učešće u tim razgovorima i Bošnjačke stranke i ostalih manjinskih partija“, rekao je on.

Prema njegovim riječima poznato je da je BS u prethodne dvije godine bio dio Vlade na osnovu predizbornog sporazuma koji su kao samostalni politički subjekt napravili sa koalicijom koju su činili Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija.

„Ako se nešto mijenja u tim odnosima prirodno je da sagledamo i našu poziciju u tome, da vidimo kako te promjene izgledaju i šta donose“, kaže Mustafić.

Lideri DPS-a i SDP-a Milo Đukanović i Ranko Krivokapić trebalo bi danas da se sastanu kako bi pregovarali o aneksu koalicionog sporazuma, koji tretira rekonstrukciju Vlade, ali i pitanja daljih pravaca ekonomskog razvoja Crne Gore i jačanja vladavine prava.

U sklopu rekonstrukcije Vlade očekuje se i određena preraspodjela resora između DPS-a i SDP-a.

Između ostalog, manji koalicioni partner SDP mogao bi da ostane bez ministarskog mjesta u MUP-u.

„Bošnjačku stranku ne zanima koliko će i šta DPS dati ili uzeti SDP-u nakon dogovora o formiranju lokalne vlasti u Podgorici. To je pitanje njihovih odnosa i kvota. Međutim, ako je riječ o promjeni sastava Vlade i njenog koncepta, onda smo veoma zainteresovani i tražimo puno učešće u tim razgovorima“, poručio Mustafić.

Naglasio je da ničim ne smiju biti dovedeni u pitanje evroatlantski put Crne Gore i stvaranje ambijenta za povećanje stranih investicija.

Najavljuje da će partijski organi Bošnjačke stranke u najskorijem periodu veoma pažljivo analizirati dosadašnje rezultate na planu ostvarivanja koalicionog sporazuma sa DPS-om na državnom nivou pažljivo analizirati dosadašnje rezultate na planu ostvarivanja koalicionog sporazuma sa DPS-om na državnom nivou.

Izvor: Dan

Portal Analitika