Zanimljivosti

Tajna veza između joge i astrologije

Djevice u jogi vide idealnu vještinu za očuvanje zdravlja i pripadaju najbrojnijim i najpredanijim vježbačima, a samosvjesni Lavovi će u jogi otkriti mogućnost da se na kreativan način bave sobom, portal Lovesensa.rs.
Tajna veza između joge i astrologije
Portal AnalitikaIzvor

Tradicionalni oblik joge koji obuhvata disanje i vježbanje asana zove se hatha joga. Ha - Sunce, i Tha - Mjesec, slikovit su simbol glavnog zadatka joge, a to je stvaranja ravnoteže duha i tijela. Tu nalazimo još jednu vezu s astrologijom. Razumijevanjem dva glavna astrološka simbola (Sunce i Mjesec) u našem ličnom horoskopu prepoznajemo vlastite mogućnosti, snage i slabosti. Razvijamo se u objedinjenju tih energija. I joga i astrologija, svaka na svoj način, vode nas na put učenja o sebi.

Ovan: Ovan voli brzinu i izazove pa ga joga u početku neće impresionirati. Činiće mu se sporom i dosadnom. Ali kad je isproba, vrlo će brzo prepoznati njenu snagu i izazovnost položaja. Brzo će se zaljubiti u nju, i tražiti sve veće izazove kojih u jogi ne nedostaje.

Idealna asana za Ovna je stoj na glavi. Ovan voli da pobjeđuje pa će vježbanjem joge imati puno prilika da pobijedi samog sebe, svoju ljutnju, nestrpljivost ili naglašen ego. Ovan će se odlično osjećati vježbajući dinamičnije stilove kao što je ashtanga ili power joga.

Bik: Bika nije lako nagovoriti na vježbanje. Kad jednom krene, uporni Bik će brzo usvojiti jogu kao životnu naviku. Odgovara mu sporiji tempo vježbanja, a izdržljivost koja je potrebna za zadržavanje tijela u nekom izazovnom položaju je njegova jača strana. S vremenom će savladati i najteže asane.

Bik će uživati u ljepoti i eleganciji joga položaja. Joga ga ohrabruje da lakše prihvati promjene. Biku odlično odgovara hatha joga, a posebno voli stoj na ramenima.

Blizanci: Blizancima je zbog njihovog urođenog nemira i napetog uma joga vrlo korisna. Kad brzina i stres uzmu svoj danak, joga je spasonosno rješenje u kojem će pronaći mir. Najvažnije su vježbe disanja koje ih najbolje smiruju, a pravi je izazov zadržati tijelo mirnim.

Izrazito im odgovaraju sve asane u kojima se balansira na rukama. Urođena znatiželja vodi ih istraživanju svih aspekata joge, vole iskušati različite stilove. Vinyasa flow joga odličan je odabir.

Rak: Rak voli da vježba jogu, ali u zavisnosti od raspoloženja ima razdoblja strastvenog vježbanja, pa potom razdoblja potpunog prestanka. Raku odgovara to što joga nije takmičarska vještina pa vježbajući može mirno uploviti u svoj unutrašnji svijet. Joga mu pomaže da smiri osjećanja i njihovu čestu promjenljivost.

Posebno voli vježbu pretklona u sjedećem položaju koji simbolično čuva osjetljivu unutrašnjost. Odgovara mu hatha ili yin joga.

Lav: Samosvjesni Lav će u jogi otkriti mogućnost da se na kreativan način bavi sobom. Prepoznaje plemenitost i profinjenost joge, što mu daje blagi osjećaj posebnosti i važnosti. Voli dramatične asane koje otvaraju srce, a krajičkom oka provjeravaće da li mu se dive oni koji još nisu savladali taj izazovni položaj.

Vježbaće sve dok ne nauči da uz pomoć joge kontroliše ego i pronalazi pravu vrijednost u sebi. Odgovara mu ashtanga i vinyasa flow joga.

Djevica: Djevica u jogi vidi idealnu vještinu za očuvanje zdravlja i pripada najbrojnijim i najpredanijim vježbačima. Želi precizno naučiti što više asana, ali i sve o njihovoj zdravstvenoj i energetskoj delotvornosti. Pouzdani redosljed kojim se položaji nižu jedan za drugim nikad joj ne dosadi. Zadovoljstvo koje osjeti nakon dobro izvedenog položaja najbolji je podsticaj za doživotno vježbanje.

Djevici odgovaraju svi stojeći ili sjedeći pretkloni i položaj ratnika. Posebno će zavoljeti iyengar jogu koja naglašava pravilan položaj tijela.

Zabavimo se uz astrološki vodič za vježbanje joge: Jogu ne čine samo vježbe za tijelo, već i meditacija, pravilna ishrana, i određena moralna načela. Ipak, pod pojmom "joga" danas najčešće podrazumijevamo fizičko vježbanje.

Tako se susrijećemo s raznim stilovima joge, koji su sastavljeni od istih asana koje se izvode različitim redosljedom ili različitim tempom.

Nemojte se zbuniti tom raznolikošću, ideja joge je uvijek ista kao i asane. U tim raznolikostima možete samo fino da prepoznate ono što odgovara samo vama.

Vaga: Vaga voli eleganciju joge i sklad koji stvara na svim životnim nivoima.

Vaga je uz Djevicu veoma napredan vježbač joge. S lakoćom svladava zahtjevne tehnike disanja i lako usklađuje pokret s disanjem. Vježba precizno i lijepo, s velikim užitkom.

Odlično joj odgovaraju položaji u kojima je naglašena koncentracija i ravnoteža, poput drveta ili vrane. Vaga voli da se okuša i u raznim stilovima joge, a posebno joj odgovara protočna i dinamična vinyasa flow joga.

Škorpija: Škorpiju u vježbanju joge privlači njena složenost. Mogućnost da uroni u tajne svog tijela i uma, da osjeti i kontroliše svoju životnu energiju za Škorpiju je vrlo izazovna i motivišuća. Škorpija voli izazovne i pomalo ekstremne položaje poput istoimene škorpije.

Predanim vježbanjem pokušaće da razotkrije sve tajne joge i probuditi kundalini energiju - onaj mistični i uspavani izvor energije koji omogućava duhovni razvoj na višim nivoima. Škorpija će se naći u hatha ili ashtanga jogi.

Strijelac: Za Strijelca je joga idealna vještina jer mu uz fizičko vježbanje daje neslućene mogućnosti učenja o sebi i smislu postojanja. Duhovni aspekt joge izuzetno mu je privlačan, a joga za Strijelca može postati doživotna avantura.

Najviše uživa u pozdravu suncu, dinamičnoj vježbi za zagrijevanje tijela koja objedinjuje nekoliko specifičnih položaja uz posebno obraćanje pažnje na disanje. Prihvatiće izazov bikram joge, koja se vježba na visokim temperaturama.

Jarac: Disciplinovani Jarac uživa u uredno razrađenom sistemu vježbanja koji se postupno svladava. Vježbanju pristupa vrlo ozbiljno i strogo poštuje pravila, kako bi još bolje kontrolisao sebe i svoju životnu energiju. Izdržljivost i strpljenje potrebno u jogi je njegova jača strana. Propitivanjem vlastitih granica Jarac jača autoritet.

Veoma mu odgovaraju položaji ratnika, a veliku korist ima i od dubokog opuštanja koje smekšava njegovu krutost i ozbiljnost. Najbolji odabir za Jarca su hatha ili ashtanga joga.

Vodolija: Vodolija ne pripada predanim vježbačima joge. Kad zaluta u studio za jogu, prvo želi da nauči nazive položaja, shvatiti zašto je disanje važno, ali se neće baš pretrgnuti vježbajući asane. Važno mu je da istraži čitaj sistem - s meditacijom, vegetarijanskom ishranom i duhovnim aspektima.

Ako u nečemu uživa to je onda položaj trougla s njegovim brojnim varijacijama. Vodolija voli meditaciju, probaće razne vrste i rado napraviti neku vlastitu verziju svih vrsta koje poznaje.

Ribe: Ribe s lakoćom osjećaju energetska strujanja u sebi i oko sebe, a pozitivna energija kojom odiše vježbanje joge čini ih vitalnim i veselim. Zato su predani vježbači i veliki zaljubljenici u jogu. Privlači ih tišina i blaga tajanstvenost te drevne vještine. Obožavaju da budu bose, što je u jogi pravilo.

Vole asane koje otvaraju srce, poput istoimenog položaje ribe. Najvažnije je duboko opuštanje kad brzo i bez straha zaplove u unutrašnji svijet potpunog mira. Vole vinyasa flow jogu koja nema čvrstu strukturu poput ostalih stilova.

Izvor: lovesensa.rs; foto: ordinacija.hr

Portal Analitika