Društvo

Povorka ponosa: Mnogo toga se može - kad se hoće

Dobra koordinacija policijskih službi, dolazak prvog čovjeka Glavnog grada, te odmjerene poruke protereja Velibora Džomića, učinile su da Crna Gora u nedjelju položi važan ispit iz ljudskih prava: poštovanje različitosti. Pokazali su građani Podgorice, ne da mogu da budu Evropljani, već da to jesu. Povorka ponosa je protekla mirno, bez huligana, onako kako dolikuje šetnji koja slavi čovjeka, njegovu posebnost, pravo na dostojanstvo i seksualno opredjeljenje.
Povorka ponosa: Mnogo toga se može - kad se hoće
Aleksandra Stankovic
Aleksandra StankovicAutor
Portal AnalitikaIzvor

Uprava policije demonstrirala je šta znači kada država odlučno riješi da stane u zaštitu manjine.  Oko 1.800 policajaca obezbjeđivalo je paradu i brinulo se da u šetnji svi učesnici budu bezbjedni.

Istina, nijesu pripadnici i podržavaoci prava LGBT osoba mogli koračati svim ulicama, ali početak, mjerio se ulicom ili dvije, uliva nadu. Kao što je i kazao Danijel Kalezić, predstavnik QUEER Montenegra, možda se povorka iduće godine okupi, simbolično, u Ulici Slobode. Valjda dogodine shvatimo da ne boli baš toliko.

Ne treba zanemariti ni važnost poruke koju je noć uoči parade došla iz SPC-a. Naime, proterej Velibor Džomić poručio je vjernicima da događaj „treba da ignorišu“ i, mada ne direktno, pozvao sugrađane da ne vrše nasilje, te da se niko ne smije napadati fizički zarad svoje različitosti. Džomić je takođe ublažio stavove Amfilohija, tvrdeći da se pogrešno interpretiraju, te pozvao Kalezića na razgovor. Imajući u vidu dosadašnje, krute, stavove crkve, prema ovom pitanju, mora se priznati da je ovo, ipak, pomak.

Zaista, slike huliganskih ispada od prošle godine, mada ne toliko dramatične kakve smo gledali u regionu, ove godine nijesu bile dio mozaika prajda.


Prijatno iznenađenje je, bili simpatizeri DPS-a ili ne, dolazak gradonačelnikaSlavoljuba Stijepovića. Podrška prvog čovjeka Glavnog grada imala je veliku ulogu za prajd i cjelokupnu organizaciju, tim prije što prethodni gradonačelnik nije prisustvovao prošlogodišnjoj povorci.

S druge strane, podrška javnih funkcionera ipak nije bila na očekivanom nivou. Činjenica je da niko od visokih funkcionera Socijaldemokratske partije nije prisustvovao paradi. Za stranku koja je po programu građanska, te se zalaže za evropske standarde, ovo je minus. Istina, Povorci je prisustvovao Leon Đokaj, pomoćnik ministra  za ljudska i manjinska prava i slobode, ali to je u opisu njegovog radnog angažmana i stoga nije dovoljno.

Opozicija je očigledno ostala vjerna biračima, pa nije smjela ili htjela da prisustvuje događaju. Naravno, ne znači da svi pripadnici opozicije ne podržavaju pripadnike LGBT zajednice, ali, to će, zarad glasova, ipak ostati dio intime.


Liberalna partija je, očekivano, bila u najvećem broju. Iz redova Pokreta za promjene bila je poslanica Branka Bošnjak, a iz Pozitivne Azra Jasavić. Osim njih, na prajdu se moglo vidjeti još poznatih lica, predstavnika NVO sektora, novinari, urednici...

A komentari javnosti o jučerašnjoj Povorci su različiti. Tako jedan od komentatora na portalu zapisa: tolika buka se stvori zarad Evropske unije, jednog štrika, pa upita -prodade li se čast i poštenje.

Ne radi, i ne bi bilo dobro da ovo Crna Gora radi zarad birokratskih štrikova, a mora se priznati da ni jedan štrik od Evrope nije na odmet.

No, povorka nam je potrebna zbog nas samih. Ne treba Evropa da nas uči i da nam kaže da je u redu biti drugačiji, valjda to moramo znati sami. Čast se pokazuje kada čovjeku treba biti čovjek, poštenje kada priznamo da su  i „ti ljudi“ ravnopravni koliko i „oni drugi“.

Uostalom, svi smo isti, posebni, slobodni i samo svoji.

A.STANKOVIĆ

Portal Analitika