Fudbal

Valke: Moguć i Mundijal na vještačkoj travi

ValkeFIFA3010
G
eneralni sekretar Svjetske fudbalske federacije Žerom Valke rekao je, braneći odluku da se Svjetsko prvenstvo za žene u Kanadi igra na vještačkoj travi, da će se i Mundijal za muškarce prije ili kasnije igrati na takvoj podlozi.

Valke: Moguć i Mundijal na vještačkoj travi
Portal AnalitikaIzvor

Fifa koja je odlučila da se Svjetsko prvenstvo za žene u Kanadi 2015. godine igra na vještačkoj travi, pod velikim je pritiskom jer su se neke igračice žalile zbog takve odluke i istakle da se Svjetski kup za muškarce nikada neće igrati na takvoj podlozi. Valke je objasnio da je vještačka trava izabrana zbog klime u Kanadi.

- Bilo bi veoma teško obezbijediti dobru podlogu u svim gradovima. Nije riječ o novcu, ili u razlici između ženskog i muškog fudbala, već je riječ o prirodnim uslovima u Kanadi. Želimo da sve ekipe tokom šampionata u Kanadi imaju iste uslove - rekao je Valke za sajt Fifa, prenosi Beta.

Advokat Hampton Delindžer, koji zastupa igračice koje su podnijele tužbu kanadskom sudu zbog diskriminacije, rekao je da se naredna dva Mundijala, u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine, igra na prirodnoj travi. On je naveo da agrument Valkea o klimi u Kanadi pada u vodu, jer su i u Rusiji i Kataru teški vremenski uslovi. Fudbalski savez Kanade je demantovao navode da je vršio pritisak na igračice da odustanu od tužbe.

Portal Analitika