Svijet

Afrika ponovo ima bijelog lidera

2910bjelac
N
akon smrti predsjednika Majkla Sate, upravljanje Zambijom će preuzeti njegov zamjenik, Gaj Skot, kao prvi bijelac u istoriji na mjestu predsjednika države.

Portal AnalitikaIzvor


Skot će na tom mjestu ostati bar 90 dana, poslije najave da će u tom roku biti održani vanredni predsjednički izbori, prenosi BBC.



Iako je nazivan “ceremonijalnim potpredsjednikom“, Skot će postati prvi bijelac ja mjestu predsjednika neke afričke države, nakon Frederika Vilema de Klerka, koji je vladao Južnoafričkom Republikom u vrijeme Aparthejda.



Zambija je ostala bez predsjednika poslije smrti Sate, koji je bio na liječenju u Londonu, nakon što ne obolio od nepoznate bolesti.



Skot je potomak škotskih iseljenika, studirao je ekonomiju na Kembridžu, a u politiku je ušao 1990. godine.



Dvije godine kasnije postao je ministar poljoprivrede, a u stranku Majkla Sate, Patriotski front ušao je 2001. godine, da bi deset godina kasnije postao potpredsjednik.



Ipak, prepreka ka njegovoj kandidaturi za predsjednika Zambije može biti državni zakon po kojem roditelji predsjedničkih kandidata moraju da budu rođeni u toj državi.



Zambija je ostala bez predsjednika svega nekoliko dana od 50. godišnjice nezavisnosti, a Sata je drugi predsjednik te države koji je preminuo u toku obavljanja te funkcije, poslije Levija Mvanavase 2008. godine.

foto: b92

Portal Analitika