Zanimljivosti

Vježba za sve one čiji posao zahtijeva višečasovno sjedenje

2810vjezbe
Č
ak i poslije lijepo prospavane noći ponekad se budite ukočeni i umorni? Pokušajte sa vježbama istezanja poslije radnog dana, naročito ako provodite većinu vremena sjedeći u stolici...

Portal AnalitikaIzvor

Već i samo jedan dan koji provedemo sjedeći može da dovede do toga da nam cijelo tijelo obuzme osjećaj ukočenosti. Naročito stradaju koljena pa zato Džil Miler, autor joga fitnes programa "Joga tjun ap" preporučuje ovu vježbu koja pojačava pokretljivost zglobova, isteže mišiće i doprinosi relaksaciji cijelog tijela.

"Sve što vam je potrebano je jedna stolica. Podignite desnu nogu i stanite na centar te stolice. Održavajte stabilnost tako što ćete odmaći lijevu nogu malo unazad (trebalo bi da ostanete u položaju kao kad se penjete). Oslonjeni na lijevu nogu savijte je u koljenu, a desno koljeno držite vertikalno iznad desnog članka, stegnite zadnjicu i osjetićete kako istežete lijevu nogu u butini. Vježbu ponovite postavljajući lijevu nogu na stolicu. Ovom vježbom lijepo otvarate kukove i istežete mišiće vezane i za koljeno i za kuk. Kada dugo sjedite ovi mišići se skupljaju, od čega krajem dana osjećamo duboki bol u leđima, patimo od poteškoća u disanju i trpimo dodatni stres".

Izvor i foto: lovesensa.rs

Portal Analitika