TV / Film

„Dječaci“ od 26. novembra u Cineplexxu

djechaci2810
F
ilm „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“, reditelja Nikole Vukčevića, od 26. novembra naći će se na redovnom repertoaru bioskopa Cineplexx Delta City.

„Dječaci“ od 26. novembra u Cineplexxu
Portal AnalitikaIzvor

„Dječaci“ svoj bioskopski život započinju upravo u Podgorici, dan kasnije predstaviće se i publici u Beogradu, dok će se premijera u Zagrebu održati 18. decembra.

Stariji brat Stanko (30) treba prvi put da ubije čovjeka. Njegov mlađi brat Vojo (16) prvi put treba da vodi ljubav. Njihovi putevi će se tokom istog dana ukrstiti nekoliko puta i ono što se u početku činilo lakim, odnosno teškim, pokazaće svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan.

Za ovo nagrađivano filmsko ostvarenje, koje ima svoj izraziti dramski naboj ali i svoju uočljivu duhovitu stranu - scenario su napisali Milica Piletić i Nikola Vukčević, prema motivima drame „Instant“ poznatog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, a direktor filma je Ivan Đurović.

Uloge u filmu tumače Momčilo Otašević (Led, Budva na pjenu od mora), Goran Bogdan (Sonja i bik, Svećenikova djeca, Broj 55), Ana Sofrenović, Branka Stanić, Branimir Popović, Emir Hadžihafisbegović, Petar Božović, Filip Đuretić, Anđela Mićanović, Mišo Obradović, a specijalni gosti su poznati muzičari Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

„Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ je ovogodišnji crnogorski kandidat za nagradu Oskar, u kategoriji Najbolji strani film, i tim povodom će imati svoju projekciju u Los Anđelesu, članovima Američke filmske akademije, u nedjelju, 9. novembra. Reditelj Nikola Vukčević i producent Ivan Đurović, u organizaciji Ministartva kulture i European film promotiona iz Hamburga biće gosti na projekciji.

Podsjetimo, 'Dječaci' su do sada učestvovali na nekoliko filmskih festivala gdje su osvojili prestižne nagrade. Film je premijerno prikazan početkom avgusta na Hercegnovskom filmskom festivalu, a nagrađen je sa dvije Zlatne mimoze - za režiju (Nikola Vukčević) i kameru (Dimitrije Joković). Uslijedili su Filmski susreti u Nišu gde je Branka Stanić nagrađena Poveljom za najboljeg stranog glumca (ravnopravno sa Brankom Đurićem Đurom). Na festivalu filmske režije LIFFE u Leskovcu, film je nagrađen specijalnim priznanjem stučnog žirija „za hrabar i dubok pristup vremenu i ličnostima“, a 'Dječaci' su nedavno nagrađeni i od hrvatskog nacionalnog filmskog fonda HAVC.

Film je sniman u Podgorici, Londonu i Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, u saradnji produkcija Crne Gore i Hrtvatske, te u podršci produkcija iz Slovenije i Srbije, a dosadašnje reakcije publike su takve da će i nasmijati - ali i rasplakati.

Portal Analitika