Region

Što hrvatski branitelji štrajkuju već osam dana?

prosvjed
J
oš se ne nazire kraj protesta hrvatskih branitelja koji traje već osam dana. Jedan učesnik se čak sinoć zapalio.

Što hrvatski branitelji štrajkuju već osam dana?
Portal AnalitikaIzvor

 

Politička je situacija u zemlji napeta, neki bi rekli naelektrisana, i sigurno je da i te kako utiče na cijelo društvo, a onda i na vrlo uticajnu populaciju branitelja. Na današnji okrugli sto branitelji će doći s čvrstim zahtjevom za ostavkama ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavašević, piše Večernji list.

Nije riječ o pravima?

Premijer Zoran Milanović u više je navrata istaknuo da se materijalni položaj branitelja neće mijenjati. Tvrdi da nema razloga za nezadovoljstvo te kako su protesti dijelom i politički motivisani.

Prema jednoj teoriji, nije riječ o braniteljskim pravima i smjeni ministra Matića, nego je prava meta premijer Milanović i njegova vlada. Pristalice ove teorije tvrde da iza ovih akcija stoje HDZ i Milan Bandić. Nije ostalo nezapaženo da su protesti počeli gotovo istovremeno kada je uhapšen Milan Bandić. Jedan od aktivnijih organizatora bio je predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić Šveps, zaposlenik zagrebačkog Holdinga, kojeg se opisuje kao čovjek od povjerenja Milana Bandića. On odbija i pomisao da su protesto politički motivisani. Zbog povezivanja s Bandićem kolege branitelji već su ga na početku protesta upozorili na to i on se, kaže, povukao iz javnosti. Podržava protest svim srcem, ali ne želi biti u prvim redovima.

– Ovo nema veze s Milanom Bandićem – tvrdi Ljubičić.Uvjerava da je pravi razlog izmjena Zakona o braniteljskim penzijma te, kako je rekao, bezobrazan pokušaj Bojana Glavaševića da izjednači hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i agresorske vojnike.

Što se mijenja u zakonu

Branitelje brinu odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koje na snagu stupaju 1. Januara 2015. godine. Prema članku 80 tog zakona, od nove godine mirovine se dijele na dva dijela - opšti i posebni dio, odnosno na dio koji se finansira iz mirovinskog fonda te onaj koji se finansira iz državnog proračuna.

Dio penzije pokriven radnim stažem usklađivaće se kao i ostale penzije, svake godine (iako posljednje dvije godine nije bilo nikakvih usklađivanja), dok će dio  koji je određen posebnim propisima biti povećavan samo ako bude rastao državni proračun. Iako je ministar Matić u nekoliko navrata tvrdio kako ovo ne znači nikakvo rezanje prava, branitelji vjeruju kako to upravo znači manja prava. Veliki broj branitelja na bojište je otišao s 18 godina, odnosno bez dana radnog staža ili s minimalnim stažem, pa primaju samo posebni dio penzije. Branitelji tumače da tako njihov posebni dio penzije zavisi o proračunu čija će se visina smanjivati ili povećavati srazmjerno stanju finansija u državnoj blagajni. Vjeruju kako će ova odredba biti tek temelj ka mijenjanju stečenih braniteljskih prava.

 

Portal Analitika