Svijet

Izrael planira izgradnju "arapskog grada"

2710galilea
P
rvi put od osnivanja Izraela 1948. godine, zvaničnici ove zemlje razmatraju plan za izgradnju prvog "arapskog grada" u kojem bi živjelo skoro 40.000 ljudi.

Izrael planira izgradnju "arapskog grada"
Portal AnalitikaIzvor


Sudeći prema saopštenju izraelskog dnevnog lista Harretz, plan izgradnje biće dostavljen ove sedmice Izraelskom regionalnom vijeću za planiranje i izgradnju. Predloženi "arapski grad" bio bi smješten na zapadnom dijelu provincije Galile na sjeveru Izraela.



List Harretz, takođe, navodi kako je ovaj plan formiran još prije četiri godine a već tada ga je odobrilo Izraelsko tijelo za zemljišta, Ministarstvo stambenih pitanja i Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu vladine odluke iz 2008. godine.



Očekuje se da će grad biti izgrađena na površini od oko 2.7000 hektara na brdu Tantur nedaleko od arapske zajednice Jdeideh u zapadnoj Galilei. Međutim, nije navedeno kada bi izgradnja eventualno trebalo da počne.



Prema zvaničnim podacima, pretpostavlja se da će se izraelska populacija u narednih osam godina povećati za gotovo 700.000 ljudi.



Osim beduinskih sela u provinciji Negev, Izrael nije izgradio niti jedan grad ili naselje za Arape od 1948. godine. Procjenjuje se da u Izraelu živi skoro 1.6 miliona Arapa koji čine 20 posto ukupnog broja stanovnika.



Izrael od svog osnivanja nastavlja sa pronevjerom palestinske zemlje u dijelovima Zapadne Obale na kojima se grade naselja namijenjena jevrejskim doseljenicima.



Inače, sukob Izraela i Palestine datira još iz 1917. godine, a Izrael je tokom 1967. godine okupirao Istočni Jeruzalem i Zapadnu Obalu, prenosi Klix.ba.

foto: www.aztecanoticias.com.mx

Portal Analitika