Politika

VK: Ustavne promjene osnov za nezavisnost sudstva i tužilaštva

2710rankovk
P
redsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas predstavnike Venecijanske komisije Guida Nepia Modonu (Italija), Jana Velaersa (Belgija) i Džejmsa Hamiltona (Irska).

VK: Ustavne promjene osnov za nezavisnost sudstva i tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić i predstavnici Venecijanske komisije su danas u Skupštini Crne Gore razgovarali o setu zakona iz oblasti pravosuđa koji bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri.

Predstavnici VK Modona, Valaers i Hamilton su iskoristili ovu priliku i naglasili lični doprinos Krivokapića u proceduri izmjena Ustava i usvajanja ustavnih amandmana, čiji je cilj jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Ove izmjene su dovele do polaznih osnova za uspostavljanje veće nezavisnosti u sudstvu i tužilaštvu.

Predsjednik Skupštine je istakao da zakoni o kojima je bilo riječi predstavljaju razradu ustavnih amandmana i treba da imaju za cilj jačanje nezavisnosti i odgovornosti u sudskoj vlasti i tužilaštvu.

Krivokapić i prestavnici VK su zajednički ocijenili da je izuzetno važno da Venecijanska komisija bude uključena u ovom procesu, te da se očekuju mišljenja VK koja će poboljšati zakonska rješenja.

Krivokapić se zahvalio predstavnicima Venecijanske komisije na njihovom dosadašnjem stručnom doprinosu te najavio i dalju tješnju saradnju.

Portal Analitika