Zanimljivosti

Kakao poboljšava pamćenje

2710kakao
D
nevno konzumiranje ukusnog napitka od kakaa, može učiniti da prosječni 60-godišnjak ima pamćenje kao da je 20-30 godina mlađi.

Portal AnalitikaIzvor

Američka studija je otkrila da kakao sadrži bioaktivan sastojak koji vraća pamćenje koje se gubi s godinama.

Naučnici iz medicinskog centra koji pripada Kolumbija univerzitetu su objavili rezultate istraživanja baziranog na efektima flavonoida iz sjemena kakaa, na mozak koji stari.

Istaživanje je objavljeno u žurnalu "Nature Neuroscience" u nedjelju, prenosi Russia Today.

Grupa od 37 zdravih dobrovoljaca starosti od 50-69 godina su podijeljeni u dvije grupe. Svakog dana, naredna tri mjeseca im je posebno spreman napitak od kakaa koji ne postoji u komercijalnoj prodaji.

Jedna grupa je konzumirala piće sa 900 mg flavonoida dnevno a druga samo 10mg.

"Ako su učesnici imali pamćenje prosječnog 60-godišnjaka na početku studije, nakon tri mjeseca pamćenje te osobe je bilo 30-40 godina mlađe", kaže istraživač Skot Smol.

U eksperimentu je posmatran dio mozga koji je odgovoran za formiranje sjećanja i koji je osjetljiv na godine. Stoga su naučnici morali da snimaju motzak i mere količinu krvi koja se doprema do mozga.

"Naša studija, po prvi put, pokazuje kako flavonoidi poboljšavaju funkcije dijela mozga kod ljudi koji je osjetljiv na starenje", rekao je Smol za AFP.

Kako bi pokazali razliku u pamćenju, učesnici su morali da prođu poseban test pamćenja – 20-minutnu šemu prepoznavanja.

Flavonoida ima u čokoladi, ali u zanemarljivoj količini u odnosu na količinu koja je data učesnicima eksperimenta.

Pored kakaa i čokolade, flavonoida ima i u nekim čajevima, voću i povrću, grožđu, jabukama, brovnicama. Pored pamćenja, flavonoidi utiču i na zdravlje srca, sprječavajući šlog i srčani udar.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika