Rukomet

Podmlađeni „lavovi“ na Srbiju i Island

1rukometashi2710
N
a zvaničnom presu koji je danas održan u prostorijama Rukometnog saveza Crne Gore, pred novi ciklus kvalifikacija za prvenstvo Evrope koje će se održati u Poljskoj 2016, predstavnici stručnog štaba su kazali da će podmlađeni sastav naše selekcije nastupiti u mečevima sa Srbijom i Islandom.

Podmlađeni „lavovi“ na Srbiju i Island
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora će kvalifikacije započeti bez standardnih prvotimaca, Mladena Rakčevića, Igora Markovića, Stevana Vujovića, Žarka Pejovića. Direktor muških reprezentativnih selekcija rukometaša Petar Kapisoda kazao je da, obzirom da „lavovi“ nastupaju u ozbiljno promijenjenom sastavu, nego što su ljetos u baražu protiv Bjelorusije, moraju svoja očekivanja bazirati na osnovu realnog kvaliteta ekipe.

- Moja želja je uvijek bila, i dok sam bio igrač i kapiten ove reprezentacije, da idemo na pobjedu u svakoj mogućoj situaciji. Međutim, ponavljam, moramo biti realni i svjesni svog kvaliteta, svjesni toga da se sistematski ulazi u jedan proces podmlađivanja reprezentacije, jedan segment tog našeg plana je već sproveden, tako da je nezahvalno sad progonozirati bilo što. Ja bih volio da kroz ovaj ciklus kvalifikacija mi podižemo našu formu, da ovi mladi igrači koji treba sjutra da nose igru reprezentacije, napreduju, da podižu formu i da u periodu od dvije godine imamo jednu ekipu koja će biti konkurentna najboljim evropskim ekipama. Po meni, taj potencijal koji imamo, naročito što se tiče ovih mladih igrača koji pokrivaju i koji će pokrivati ove bekovske pozicije, daje nam za pravo da možemo da razmišljamo na taj način - zaključio je Kapisoda.

Selektor Ljubomir Obradović je istakao da maksimalno vjeruje u podmlađeni sastav, kao i u to da on ima jaku perspektivu.

- Moramo da krenemo u novi ciklus, u nove pobjede, hrabro, odlučno. Vidjećemo rezultat, na kraju svega toga i očekujemo ga sigurno... Tim momcima treba podrška, kako od nas s ove strane, tako i od medija, da bi mogli normalno da se razvijaju u ono što mi očekujemo da mogu da postignu - da za par godina ta ekipa počinje da juri medalje. E, sad koje će biti boje, to je diskutabilno. Međutim, bićemo ravnopravni sa evropskim, svjetskim ekipama, koje isto tako moraju da uđu u taj proces, kad-tad. Mi trenutno imamo jako perspektivan sastav, uz neke probleme, povrede i druge privatne probleme kod igrača. Kad se to kompletira, još će biti bolje. Međutim, sada je tako kako je. Mi se nadamo najboljem. Trening će biti danas u 16 sati. Malo smo nezadovoljni sa te strane, ne samo mi, vjerovatno i sve reprezentacije, od strane EHF-a pošto su momci završili juče, ili prekjuče svoje prvenstvene utakmice. Znači, imamo jedan trening, taj u Beogradu praktično koliko se računa, koliko se ne računa, i utakmica je u srijedu...do nedjelje opet tri dana, opet utakmica i opet se vraćaju u svoje klubove, već u srijedu igraju za svoje klubove - tako da je to jedan kalendar koji se nikom ne sviđa, međutim, mi nijesmo tu da biramo. Tako je kako je. Moramo da izdržimo. Svima je tako - kazao je Obradović i dodao:

- Svjesni smo činjenice da je Mladen Rakčević povrijeđen, da je Igor Marković povrijeđen, da je Draško Mrvaljević dugo bio povrijeđen, da je tek krenuo i mi svjesno ulazimo u smjenu generacija. Nikom vrata reprezentacije nijesu zatvorena, normalno. Međutim, mi smo se sad odlučili za ovaj sastav, i za ovu mladost, i za ovu budućnost...tako da imamo maksimalno povjerenje u ove momke. Ako bude neophodno, nije nikakav problem da pozovemo nekoga od tih koji su nabrojani, jer to su dobri igrači, dobri momci, i normalno, sigurno da i oni treba, sa svoje strane, da podrže ovu reprezentaciju i ove mlade momke. Kad je u pitanju očekivanje od meča sa Srbijom, mogu reći da je Srbija jaka koliko je jaka. Mi smo jaki, koliko smo jaki. Mi imamo svoje adute, mi imamo svoja vjerovanja, mi imamo svoj cilj. Oni imaju svoj cilj. Na kraju krajeva, vidjećemo poslije...ne završavaju se kvalifikacije u srijedu. Znači, ima tu šest utakmica, pa ćemo na kraju da saberemo, oduzmemo, da vidimo ko je tu prvi, ko drugi - naglasio je Obradović.

Mišljenja je da Mile Mijušković u tandemu sa Radom Mijatovićem može da napravi jedan veliki pomak u reprezentaciji.

- Mislim da je trenutno taj tandem jači od Mijatović-Simić i mali Borilović čije vrijeme dolazi priključen je rprezentaciji. Sigurno da nije u prvom planu, počinje tek da omiriše „A“ selekciju, da se vaspita u duhu „A“ selekcije...znači, nama je cilj da vaspitamo te momke, jer imamo dosta otkaza. U Francuskoj kad sam bio razgovarao sam sa Osmajićem, obećao je, pa je opet odustao, razgovarao sam i sa Muratovićem, obećao je, pa je opet odustao...nijesam ni tražio razloge...Marko Pejović kaže da mu otiče koljeno, nije se odazvao...znači ima tu i tih stvari, tako da moramo ove mlade momke da vaspitamo da je velika, najveća, čast i obaveza predstaviti svoju zemlju u Evropi i svijetu...Tako da idemo, to je naš kurs. Kada je u pitanju Stevan Vujović, on sa svojim igrama protiv Bjelorosuje trenutno nije u prvom planu. Tako, na njemu je da se dokaže. Mlad je, neka izvoli sa svojim igrama u klubu, što mi, normalno, sve pratimo. U klubu neka se dokaže, vrata nijesu zatvorena - kazao je selektor.

Pomoćnik trenera Milorad Davidović je dodao da je Stevan imao povrijeđen lakat, odnosno, ozbiljnu povredu hrskavice šuterske ruke, tako da je dugo bio van terena.

- To kažem i što se tiče treninga i kompeticija. Tek je odigrao zadnje dvije utakmice, pa je to dosta uticalo. Nama treba rezultat, treba nam aktivnost, treba nam akcija, znači, ono što je bilo, bilo je...ne živi se od prošlosti, živi se od akcije. Mislimo da ćemo sa ovom mladom ekipom da napravimo reakciju. Žarko Pejović isto, što se tiče minutaže, nije na zadovoljavajućem nivou u Dankerku. On jedan igrač koji je karakterističan po borbenosti, ali u konsultacijama sa profesorom došlo je do odluke da ne bude prisutan, malo zbog te forme. Znači, da se razumijemo, nikome vrata reprezentacije nijesu zatvorena. I što se tiče Simića, na ovoj akciji je odsutan. Simić je mlad igrač, ali moramo dati i drugima šansu, da vidimo što tu može da se napravi za dalji ciklus.

Selektor Obradović navodi da je problem što dosta igrača otkazuje i dosta njih ostaje bez kluba.

- Vidimo da su Borozan i Lipovina otišli u Metalurg. Po meni, možda su mogli da izaberu i bolja rješenja - i sam način rada, odnosno forsiranja trenera ekipe, daje mi za pravo da pričam tako - zato što mali Borozan, koji je ogromna perspektiva, stavlja ga samo da igra odbranu. Znači, kod ovog trenera zna se prvih sedam i oni igraju dok ne izginu na terenu. Mali Lipovina igra samo napad. To su naši problemi, koji su evidentni i na koje moramo da obratimo pažnju, a to je da mali Lipovina mora da poboljša igru u odbrani...Sad trenutno imamo Grbovića na liniji, imamo Andriju Pejovića koji je po svojoj konstituciji, robusnosti, pravi pivotmen...sad, nedostatak treninga i utakmica sigurno da je problem, međutim, mi imamo povjerenja u te momke, i krećemo da radimo. I, uz njihov rad, uz našu pomoć, vjerovatno će uspjeti da nađu klubove. Mali Anđelić je isto lijepa perspektiva, tako da se nadamo, uz našu pomoć, da će uspjeti da nađe klub - kazao je Obradović.

Davidović je ponovio da je u utakmicama sa Srbijom i Islandom najavljen ulazak sa jednom mladom ekipom, sa igračima koji su stvarno puni kapaciteta i kvaliteta i istakao da se nada, da će oni biti maksimalno motivisani da se napravi najbolji rezultat, što je ujedno i cilj stručnog štaba.

- Cilj je da sa tim mladim igračima, prije svega, napravimo jednu pravu i dobru ekipu koja će da održava i da popravi rezultate koji su do sada napravljeni od strane našeg saveza i reprezentacije. Bilo je malo polemike oko svega ovoga, i mi, stručni štab, obećavamo da ćemo ove igrače stvarno da pripremimo da budu ono što svi vi očekujete, koliko od njih, toliko i od nas - zaključio je Davidović.

Prva kvalifikaciona utakmica sa Srbijom igra se u „Pioniru“ u srijedu od 20 sati, dok se naredna, igra protiv Islanda, u Baru u nedjelju 2. novembra.

A.P.

Portal Analitika