Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

CNZS: Crnogorcima u Srbiji priznat manjinski status

Skupstina_10_2
U
Skupštini Srbije sinoć je pred više od 90 elektora proglašen je sastav nacionalnog savjeta Crnogoraca Srbije čime je po prvi put u istoriji Crnogorcima de fakto i de jure priznat manjinski status. Na samoj skupštini utvrđene su dvije izborne liste, prva lista koju su činili predstavnici 14 udruženja, a koju je predvodio poznati akademski slikar iz Vrbasa Ratko Šoć. Ova lista na glasanju je ubjedljivo pobijedila i zauzela 16 od 23 mjesta koliko broji CNS. Ostalih 7 mjesta osvojila je lista koju je predvodila Aleksandra Vučinić, navodi se u saopštenju Crnogorske nacionalne zajednice Srbije.

Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski nacionalni Savjet u odnosu na ostale savjete drugih manjina imao je ubjedljivo najmanje lista što odražava postignuto jedinstvo crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Sastav od 23 člana koja zauzimaju mjesto u nacionalnom savjetu imaju potpuno ravnopravan položaj i pravo odlučivanja kojoj listi pripadaju, jer se podrazumjeva da imaju isti odnos prema identitetskim pitanjima crnogorske zajednice u Srbiji. Ovim činom je položen i kamen temeljac za punu emancipaciju crnogorske nacije u Srbiji i predstavlja neprolaznu vrijednost za crnogorsku naciju. Jer kada je to činjeno u ime države, njenih vrijednosti nacionalno svijesnih Crnogoraca širom Srbije od Subotice, Niša, Novog Sada, Lovćenca, Kule, Beograda, Kruščića, Zmajeva, Sivca, Bračkog Dobrog Polja, Vrbasa, Crvenke, Prokuplja i svih mjesta gdje živi značajna crnogorska populacija, ona je to istovremeno i istorija jednog naroda.

Presudnu ulogu za pozitivan ishod, kako navode, i organizovanja crnogorske dijaspore, što se može smatrati prekretnicom je dolazak novog ambasadora Branislava Mićunovića koji je postavio novi sistem rada sa crnogorskom zajednicom.

- Zajedno sa svojim saradnikom za dijasporu Mirkom Zečevićem na osnovu konkretne analize ukupnog društvenog političkog ambijenta u kome djeluje crnogorska nacionalna manjina, formiran je objektivan sud o stanju u crnogorskoj nacionalnog manjini pa onda uspjeh nije mogao da izostane. Nov kvalitet je proces organizovanja savjeta predstavljao je i promjena političkog ambijenta u Srbiji, da su se stvorili uslovi da većina crnogorskih udruženja ujedine oko zajedničkog plana bez ubobičajenog crnogorskog nadgornjavanja za iskrenom željom da iskoriste zakonske mogućnosti, ugrađenje u pravni poredak Republike Srbije, za ostvarenje posebnih prava iz oblasti kulture, jezika, pisma i ostalih prava koja jačaju imunitet crnogorske nacije.

Manjinski savjet Crnogoraca dobija pravo legitimiteta i legaliteta uz obavezu da brine o ostvarenju svih prva u oblastima koje propisuje Zakon o nacionalnim savjetima, čiji su izvori međunarodne norme konvencije i Sporazumi ugrađeni u pravni poredak Srbije. Istovremeno nacionalni Savjet Crnogoraca svojim aktivnostima unutar svoje zajednice i prema svim državnim organima Srbije treba da doprinese što većeg stepena partnerskih odnosa. Nesporno je da će Crnogorci, kao i druge nacionalne zajednice na ovim prostorima osnivanjem nacionalnog Savjeta prvi put u svojoj istoriji dobiti priliku da kreiraju u značajnoj mjeri svoju sudbinu sredstvima za koje to obezbjeđuje država Srbija u kojoj žive kao punopravni građani. Ovo je dovoljno za budući sistematski, duhovni, kulturni-obrazovni rad na profilaciji crnogorske nacionalne samosvijesti, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika