Zanimljivosti

FOTO: Zašto ovaj sat vrijedi 2,5 miliona dolara

oksatpr
Z
a svoju 175. godišnjicu, luksuzna švajcarska kompanija napravila je limitiranu ediciju nazvanu The Grandmaster Chime.

Portal AnalitikaIzvor

Sat ima 20 komplikacija dva brojčanika i 214 dijelova. Svaka dodatna funkcija mehaničkog sata osim osnovne, pokazivanja tačnog vremena, se tradicionalno zove komplikacija. Dimenzija je 47,7 mm i ima 1.366 pojedinačnih komponenti. Za razvoj sata bilo je potrebno nevjerovatnih osam godina i 100.000 radnih sati.

oksat2
Patek Philippe naziva Grandmaster Chime "inteligentnim satom" sa mnoštvom luksuznih stavi. Radi se o prvom ručnom satu ove firme s dvostrukim licem - jedno pokazuje vrijeme, a drugo kalendar. Okretni mehanizam usavršavan je četiri godine.

Obje strane su jednako zapanjujuće. Izrađene su od 18 karatnog zlata, a čak je i remen studiozno dizajniran - od aligatorske je kože i šiven je ručno.

Proizvedeno će biti samo sedam primjeraka, a Patek Philippe će jedan držati u muzeju kompanije u Ženevi. Za one koji žele kupiti preostalih šest, nije dovoljno samo da imaju 2,5 miliona dolara. Srećne kupce intervjuisat će Tjeri Stern, predsjednik brenda.

"Želio bih razgovarati s klijentom, uvjeriti se da je zaljubljenik u sat te da će uživati u njemu dugi niz godina", rekao je Stern za CNBC.

 

 

Portal Analitika