Kultura

Završen TV festival Bar: „Slučaj Hegedorn“ dobitnik gran prija (VIDEO)

2610film
S
večanom ceremonijeom dodjele nagrada sinoć je u Baru u hotelu "Prinecs" i zvanično završen XIX Internacionalni televizijski festival. Gran pri festivala pripao je njemačkom filmu „Slučaj Hagedorn“, reditelja Štefana Vagnera. Film je takođe osvojio i priznanje za najbolju režiju u kategoriji igranog filma.

Završen TV festival Bar: „Slučaj Hegedorn“ dobitnik gran prija (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

“Film uspijeva da postigne nivo kvaliteta u tri glavna elementa. U kriminalističkom žanru uspijeva da ispriča istorijsku priču o jednoj od velikih društvenih promjena 20.vijeka. Prikazuje realnost tadašnje istočne Njemačke, transponovanu u današnjem vremenu- stoji u obrazloženju četvoročlanog žirija o pobjedničkom filmu.

U kategoriji dokumentarnog programa Zlatnu maslinu dobio je italijanski film „Kulturni šok“, koji su potpisali Paolo Ceretto i Davide Tosco, a koji prema riječima žirija tretira jednu od najvažnijih političkih tema današnje Evrope – problem emigracije i uklapanje emigranata u novo društvo. „U ovom filmu tema je tretirana na jednostavan, ali istinit način“, saopštio je žiri.

Film rediteljke Mooly LandesmanSaga o jednoj fotografiji“ dobitnik je nagrade za najbolji autorski pristup, dok je nagradu za najbolji vizuelni identite ponio njemački film „Džungla u dvorištu“. Nagrada za najbolji scenario pripala je češkom filmu „Piknik“, za najbolju fotografiju američkom filmu „Javna ucjena“, dok je nagradu za najbolju montažu osvojio italijanski film „Stara vremena“.

Za ulogu u češkom filmu „Zaljubljen u sebe“, Jaromir Dulava osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu, a njegova koleginica iz filma, Simona Stašova je trijumfovala u kategoriji najbolja ženska uloga.

Najbolji dokumenatrni film iz ekologije ove godine bio je film „Put bez kraja“, koji je režirao Huaquing Jin iz Kine, a koji je takođe nagrađen u istoj kategoriji i za najbolji vizuelni identitet. Za najbolji autorski pristup, takođe iz oblasti ekologije, priznanje je dobio čileanski film „Svinjski posao u Čileu“.

Španski film „Radni mrtvi“ uzeo je nagradu u kategoriji kratke Tv forme.
“Duhovito, kombinujuci žanrove na originalan i zabavan nacin, reditelj stvara metaforičnu priču o današnjem radničkom životu u surovim ekonomskim uslovima“, obrazloženje je žirija za film „Radni mrtvi“. Najbolji autorski pristup u pomenutoj kategoriji pripao je poljskom ostvarenju „Na kraju krajeva“, dok je filmu „Asta“ dodijeljena nagrada za najbolji vizuelni identitet.

U kategoriji dječijeg filma, Zlatnu maslinu je dobio ruski film „Sive nijanse“. Žiri je naveo da je film „vrlo stilizovan u najboljem duhu ruske poetske tradicije i da od dječjeg prerasta u film koji se obraća i odraslima“.

Producentska nagrada XIX Internacionalnog televizijskog festivala pripala je producentskoj kući „Westdeutscher Rundfunk“ iz Njemačke.

Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumenatrnog filma pripala je Danilu Marunoviću za film „Lud za tobom“. Marunović je kako je žiri kazao, nagradu dobio za poseban autorski pristup i izbor teme.
Marunović nije krio zadovoljstvo osvajanjem nagrade. On je istakao da je festivalsko iskustvo dobro za mladog autora, iz razloga što, kako kaže on, na festivalima uspijete da vidite presjek produkcije u Evropi i svijetu i da vidite gdje ste vi u cijelom sistemu.

“Posebno mi je drago, bez lažen skromnosti, što sam dobio ovu nagradu, zato što je ovaj festival specifičan po tome što ima ogromnu konkurenciju. Kada dobijete nagradu na takvom festivalu onda znate da je to neka vrsta potvrde kakva god to nagrada bila. „Lud za tobom“ nastavlja svoj festivalski život. Već iduće nedjelje će biti prikazan u Štokholmu, a nakon toga u Hagu na nekim drugim festivalima, tako da sam zadovoljan sa ritmom festivalskog prikazivanja tog filma“, kazao je Marunović.

Nataša Baranin je takođe dobila specijalnu nagradu žirija za film „Pravednik“ i to, kako je saopšteno, za bavljenje važnom temom, koja je nepoznata javnosti, na kvalitetan autorski način.

Umjetnički direktor TV festivala Marija Perović kazala je da već sada treba početi sa radom za naredni festival. Ona navodi da bi festival trebao da ima selekciju filmova iz velikog broja zemalja širom svijeta.
“Mislim da negdje treba da podržava i domaću produkciju, što poslednjih godina i radi. Smatram da je strašno važno da ovo postane festival profesionalaca, poput ovog okruglog stola digitalizacije i konvergencije javnih servisa, da postane festival susreta televizijskih stvaralaca i radnika i da se na njemu razmijenjuju iskustva, eventualno nude nove ideje, a sve ovo što ga čini živim poslednjih 19. godina treba da traje i dalje“, ističe Perović.

Reditelj i scenarista i član ovogodišnjeg žirija Željko Šošić kazao je da je Internacionalni televizijski festival u Baru po svemu internacionalni.
“Na njemu zaista učestvuju filmovi sa svih kontinenata, uvijek je međunarodni žiri i uvijek se nagrade dodijeljuju onako kako bi trebalo – po kvalitetu, a ne po bilo kojim drugim preferencijama. Ovo je zaista primjer kako se treba u crnogrskoj kulturi ponašati, kako treba internacionalizovati svaku oblast kulture i kako je neophodno da svijet dođe kod nas i da mi izađemo u svijet svakim proizvodom, a pogotovo kulturom“, napominje Šošić.
On navodi da su se na festivalu mogli vidjeti zaista odličnih filmova, vrhunske produkcije i kvaliteta u svakoj od selekcija.
“Mislim da su nagrade otišle u prave ruke i mislim da je važno što su i crnogorski stvaraoci u prilici da vide ove filmove i da se mjere prema svijetu. Pored nagrađenih filmova bilo je još dosta kvalitetnih programa, a ja bih izdvojio crnogorske filmove koji su rađeni u produkciji Televizije Crne Gore, posebno film „Pravednik“ i film „Lud za tobom“ reditelja Danila Marunovića i raduje me što su ti filmovi dobili priznanja“, saopštio je Šošić.

Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić izrazio je zadovoljstvo dobrom organizacijom ovogodišnjeg festivala. Prema njegovim riječima kvalitet filmova je bio odličan, raznolikost je takođe i to je, kako kaže on, „nešto što iz Bara šalje poruku u sve ove zemlje“. On je iskoristio priliku i da najavi neke promjene koje će nas čekati dogodine na jubliranom 20. po redu Tv festivalu.
“Ono o čemu razmišljamo za idući 20. jubilarni festival jeste da ga na neki način približimo i mladima i običnim građanima. Razmišljaćemo da eventualno dio programa prebacimo i u učionice osnovnih i srednjih škola, u amfiteatre fakulteta da animiramo i mlade i Barane, ali i građane Crne Gore da budu aktivni sudionici ovog jedinstvenog festivala“, zaključio je Srzentić.

Na XIX Internacionalnom televizijskom festivalu koji je trajao od 21. do 25. oktobra  prikazana su 124 filma iz čak 57 zemalja svijeta.







Portal Analitika