Svijet

Istok Ukrajine prešao na moskovsko vrijeme

2610ukrvrijeme
R
usija je prešla na zimsko računanje vremena, a Donjecka i Luganska oblast na moskovsku vremensku zonu.

Istok Ukrajine prešao na moskovsko vrijeme
Portal AnalitikaIzvor

Rusija je danas prešla na zimsko računanje vremena i žitelji većine ruskih regiona su u dva sata poslije ponoći kazaljke pomjerili sat vremena unazad i više ih neće pomjerati, a broj vremenskih zona je sa devet  povećan na 11, javile su ruske agencije.

Prema zakonu o vraćanju na zimsko vrijeme koji je usvojila ruska Duma (donji dom parlamenta) a predjsednik Vladimir Putin potpisao 22. jula, u većini subjekata Ruske Federacije časovnici su pomjereni unazad i sezonski se više neće pomjerati.

Po moskovskom vremenu, koje služi kao polazno za računanje lokalnog vremena u drugim zonama, ubuduće će živjeti i stanovnici novih djelova Rusije - Krima i Sevastopolja, pripojenih Rusiji poslije referenduma u martu, navodi agencija RIA Novosti.

Pored toga, uvedena je nova časovna zona - treća, za Udmurtiju i Samarsku oblast, i u njoj je jedan sat više od moskovskog, ali u ta dva ruska regiona kazaljke danas nijesu pomjerane.

Vrijeme u Kemerovskoj oblasti (6. vremenska zona) od sada je četiri sata ispred moskovskog, a ne tri, kako je bilo do donošenja zakona, i ni u njoj kazaljke nijesu pomjerane.

Dodata je 11. vremenska zona (moskovsko vrijeme plus devet sati), koja će važiti u Pokrajini Kamčatka i Čukotskom Autonomnom Okrugu - sada je razlika između Moskve i Kamčatke osam sati.

Pored toga, danas su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika prešle na moskovsku vremensku zonu.

Vlasti obije republike, koje su dosad bile u kijevskoj vremenskoj zoni, odnosno u njima je bilo sat vremena više nego u Moskvi, prošle sedmice su usvojile rezolucije koje propisuju prelazak na moskovsko vrijeme.

Izvor: b92.net

Portal Analitika