Zanimljivosti

Mikroskop koji otkriva svijet kakav do sad nismo vidjeli

novimikroskop2510
N
ovi mikroskop razvijen je u Hauard Hjuz medicinskom institut, a u pitanju je moćan uređaj koji može da zabilježi aktivnost živih ćelija, molekula i embriona u 3D u realnom vremenu, piše "Huffington Post".

Portal AnalitikaIzvor

Mikroskop koristi novu tehnologiju koja uključuje skeniranje ćelija uz pomoć ultra tankih listova svijetla. Ovaj proces naučnicima omogućava da sakupe slike visoke rezolucije uz minimalnu štetu ćelija koja može biti izazvana svijetlom.

„Postoje mnoge ćelije koje bi zauvijek mogli da gledate u 3D. Znamo šta mikroskop može da ponudi kada su slike u pitanju, ali mislim da postoje i brojne druge primjene o kojima nismo razmišljali“, izjavio je dr Erik Becig, fizičar i inžener sa instituta koji je razvio mikroskop.

Primjera radi, detalji u vezi sa ponašanjem ćelija može dozvoliti naučnicima da bolje razumiju uzroke i razvoj raka, kao i kako dolazi do razvoja različinih kognitivnih problema.

Becig je ove godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju zajedno sa Vilijamom Mernerom i Štefanom Helom za unapređivanje rezolucije modernih optičkih mikroskopa.

Portal Analitika