Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Sve manje štićenika u domu "Mladost"

24bijela
U
Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi 96 štićenika od nepune godine do 18 godina. Od početka godine primljeno je 9 mališana. Njihovi su životi u biološkim porodicama bili u riziku, a iscrpljene su i sve druge mogućnosti starateljstva prije nego što su došli u Bijelu.
Sve manje štićenika u domu "Mladost"
Portal AnalitikaIzvor

Dom je napustilo 23-oje djece, od kojih je njih četvoro otišlo nakon navršenog punoljetstva, a ostali su usvojeni ili su ih prihvatile hraniteljske porodice u Crnoj Gori.

Kampanja "Svako dijete treba porodicu", koju je prije godinu pokrenula Vlada Crne Gore uz podrsku Unicef-a i EU, čiji je cilj da se poveća broj hranitelja u Crnoj Gori, odvija se veoma uspješno.

Zamjenica direktora Doma Mladost, Slavica Ilić, za Radio Jadran to i potvrđuje ističući da ih posebno raduje to što je sve više crnogorskih porodica koje su spremne da prime sasvim malu djecu, bebe direktno iz porodilišta. Tu onda čekaju nastavak procedure ili usvojenja ili samo boravka u hraniteljskim porodicama.

To je, kako je rekla, jako dobro, jer smještaj male djece u institucije izaziva najveće i najteže posljedice u njihovom daljnjem razvoju. Za pravilno razvijanje u prvim danima života najpotrebniji su im dodir, ljubav i pažnja.

Prema podacima UNICEF-a iz 2010. godine 59% djece mlađe od 3 godine došllo je u Dječji dom „Mladost" u Bijeloj neposredno nakon rođenja. Naučna istraživanja ukazuju da nijedno dijete mlađe od 3 godine ne treba da bude smješteno u institucije.

Najbolja svjetska istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

U ovoj ustanovi se nadaju da će uspjeti da realizuju plan da od 2017. godine ni jedno dijete mlađe od 3 godine ne bude smješteno u Dom ili da će barem vrijeme koje provode u institucijama biti kraće, između 3 i 6 mjeseci, što je cilj kampanje.

Pilot projekat "Porodični saradnik"

Od 1. novembra počinje i zajednički pilot projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNICEF-a, pod radnim nazivom „Porodični saradnik". Njegov zadatak će biti da posjećuje porodice koje su u riziku, a koje kao takve prepoznaje Centar za socijalni rad, kako bi spriječio ulazak djece u institucije, naravno, gdje je to moguće, objašnjava Slavica Ilić.

Ovo će biti novina u sisitemu socijalne i dječije zaštite, a svi koji će raditi na projektu su prošli poseban program edukacije u Crnoj Gori.

- Porodični savjetnik neće moći da učini čudo, kaže ona, ali će svakako u saradnji sa Centrom za socijlni rad, nevladinim sektorom i njima kao institucijom pomoći da se djeca ne izmjeste iz svojih bioloških porodica. U Domu Mladost svi rade na tome da se njihovi štićenici uključe u lokalnu zajednicu i da su u svakom smislu njeni ravnopravni članovi, prihvaćeni u svim sferam života grada.

Štićenici Doma ovih dana su okrenuti učenju, jer se približava tromjesječje, ali i redovim aktivnostima i susretima sa vršnjacima iz drugih opština. Biće i gosti na svečanoj akademiji povodom proslave Dana grada.

Izvještavanje o Domu u medijima samo preko Ministarstva

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, pozvao je sve medije, privatne organizacije, fondacije, kompanije, ambasade i građane da se uzdrže od prekomjernog i stereotipnog medijskog predstavljanja djece koja su na državnom staranju.

Ova zabrinutost zasnovana je na nalazima nedavno objavljene studije koja je urađena za potrebe Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i UNICEF-a, a koja pokazuje da je u periodu od decembra 2013. do januara 2014. objavljeno 207 medijskih izvještaja o ovoj djeci, uključujući 55 fotografija i drugog video materijala u kojima je direktno otkriven vizuelni identitet djece.

- "Mladost" je dom za djecu koja tamo žive. Svakodnevne posjete uznemiravaju djecu – posjetioci idu u obilazak institucije i ulaze u privatne prostorije štićenika – njihove spavaće sobe, kupatila, kao i zajedničke prostorije", stoji u izvještaju studije.

- Na ovaj način nije ugrožena samo privatnost djece, već je i njihovo predstavljanje u medijima loše. Djeca se u ovim člancima i emisijama prikazuju kao pozorišne lutke, kao pozornica za promociju individualnih lica, političara, kompanija, asocijacija, interesnih grupa, navijača, pa čak i državnih institucija. Posjetioci dolaze i fotografišu se sa djecom. Sindrom Madam Tiso prisutan je kod svih medija, u manjoj ili većoj mjeri - navodi se u izvještaju.

Zbog ovog izvještaja sve aktivnosti i aktuelnosti iz Dječijeg Doma, od nedavno, moguće je objaviti samo preko pr Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Portal Analitika