Muzika

Numera Eda Abdovića - novo iznenađenje Vukčevićevih "Dječaka"

2410djecaci
U
susret press konferenciji povodom distribucijkih premijera filma Djačaci iz Ulice Marksa i Engelsa - upravo je pušten dio najnovijeg muzičkog spota iz filma, koji ponovo odbrađuje numeru iz filma - Ne brini, grupe 'U škripcu'. Ovaj put, u pitanju je etno obrada sa prepoznatljivim glasom Eda Abdovića, kome je ovo svojevrsni veliki come back, poslije niza godina odsustva iz vrha muzičke scene.

Numera Eda Abdovića - novo iznenađenje Vukčevićevih "Dječaka"
Portal AnalitikaIzvor

Abdovic je, podsjetimo, devedesetih godina imao uspješnu muzičku karijeru u Beogradu, sa prepoznatljivom snažnom emocionalnošću pjevanja, sa hitom 'Cudna žena beše Vera', a onda je u jednom trenutku sve to napustio i vratio se u Podgoricu.

Dječaci su uspješan start imali na Filmskom festivalu u Herceg Novom, gdje su se u medjunarodnoj konkurenciji okitili sa dvije prestižne nagrade - Najbolji reditelj (Nikola Vukčevic) i Najbolja kamera (Dimitrije Joković), potom je glumic Branka Stanić proglašena najboljom stranom glumicom (ravnopravno sa Brankom Djurićem) na glumačkim filmskom festivalu u Nišu, a ubrzo su Dječaci postali i zvanični crnogorski kandidat za nagradu Oskar, u kategoriji Najbolji strani film.

Paralelno sa festivalskim zivotom, ili tačnije - u susret njemu, Dječaci su napravili dva muzička spota kojima bi se promovisao film, različitim aranžmanskim i stilskim obradama numere iz filma - NE BRINI, beogradske grupe 'U skripcu' (u kojoj je tada pjevao podgoričanin Aleksandar Aco Tabaš) autora Zorana Vulovića. Verzije ovih numera, u izvođenju glumca Momčila Otaševića a potom i izvedbe hrvatske muzičke zvijezde Damira Urbana imale su svoj mjerljiv uspjeh i učinile su puno za promociju samog filma (uz to je Urbanova interpretacija veoma pozitivno ocijenjena od strane regionalnog izdanja časopisa Rolling Stone, uz višemjesečni uspjeh na listi MTV-a).

Nakon rocka iz početka devedesetih (spot Momčila Otaševića) i autentičnog avangardnog rock-a (Damir Urban), reditelj Dječaka Nikola Vukčević, u susret bioskopskoj premijeri svog filma - tragao je za novom osobenošću vokala i stila, sa željom da se još jednom promijeni muzicki pravac i orjentacija ove pjesme. Oko obrade ove numere - Vukčević je okupio vrsne crnogorske muzičare predvodjene kompozitorom Ivanom Marovićem (koji je radio na aranžmanu), a potom i uz akustičnu podršku flamenko gitariste Darka Nikčevica, harmonike Predraga Nedeljkovića, basa Slavena Turuškovica, i violine Katarine Pavlović (koja je svirala i prepoznatljive dionice violine u pjesmi 'Pogledi u tami' Sergeja Cetkovića - što je bila numera/spot iz prethodnog Vukčevićevog filma Pogled sa Ajfelovog tornja), koji čine akustičnu podršku glasa Eda Abdovića. Numera je snimana u studiju Mihe Radonjića a mastering i postprodukcija je rađena u Zagrebu, u studiju Embrio production, koji je radio na filmu i postprodukciji numere Damira Urbana.

Reditelj Vukčević kaže: "Edo Abdović ima to nešto iskreno i fajtersko u sebi, snažnu ličnost i muzičku emocionalnost - i on je bio moj prvi izbor za ovu verziju numere, jer vjerujem da je, nakon 5 godina rada na mom filmu - i sam film takav. A želio sam da u ovoj finalnoj interpretaciji, finalnom spotu pred premijeru - osjetim snagu Balkana i harmonike, kafane i slomljenog stakla, gitare i nekog dalekog Mediterana (što su nam donijeli Darko Nikčevic i Ivan Marovic, svako unutar svog segmenta rada), mirise kasnog ljeta i neke zlatne jeseni (kadrovi  koje je snimio Nemanja Dabanović, uz kadrove iz filma - nagrađenog direktora fotografije Dimitrija Jokovića), jer nekako vjerujem da to jeste ono čime se Dječaci bave i sto komunicira sa publikom svuda gdje je film bio prikazan, ispraćen je suzama i osmjesima Takvu interpretaciju sam tražio i jednako nam je trebao Edo, koliko vjerujem da je i ova numera trebala njemu. Želim mu srećan povratak na mjesto na kome zaslužuje da bude."

Portal Analitika