Društvo

Ratko Šoć nosilac liste Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji

2410crnogorci
Z
a nekoliko dana prvi put biće izabran Savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Nosilac liste je Ratko Šoć za koju će se glasati 26.oktobra u Skupštini Srbije.

Ratko Šoć nosilac liste Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

-Za nacionalno svjesni kolektivni entitet Crnogoraca u Srbiji ovaj dogođaj nadilazi zakonsko proceduralni protokol i uzdiže se kao priznanje; postojanja, afirmacije i zaštite pojedinačnih i kolektivnih identitetskih vrijednosti Crnogoraca u Srbiji. Sama činjenica da se Crnogorci po prvi put na ovaj način organizuju u Srbiji za ostvarenje svojih posebnih prava, koja afirmišu crnogorsku naciju, stavlja crnogorski nacionalni Savjet kao jedan od najkrupnijih principa u istoriji crnogorske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji. Ovo je ujedno i početak kraja određenog političkog soja Crnogoraca koji se zarad sitnih privilegija odrekao svoje tradicije godinama radeći na zatiranju crnogorskog imena i crnogorskog identiteta, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Srbije.

Danas, kada su se mnoga civilizacijska dostignuća Evrope nametnula kao imperativ ljudskih prava i sloboda, i nacionalno manjinsko pravo Crnogoraca u Srbiji dobilo je pravo građanstva i pun smisao u pravnom poretku Republike Srbije.

-Nov kvalitet u procesu organizovanja Savjeta prestavlja promjena političkog ambijenta u Srbiji, prepoznavanje uloge manjnskog Savjeta kod većine nacionalnih asocijacija Crnogoraca u Srbiji kao i nova kadrovska rješenja u Ambasadi Crne Gore u Beogradu koja je pružila stručnu i logističku pomoć. Presudnu ulogu za pozitivan ishod da se Savjet formira bio je Sporazum o međusobnoj saradnji koga je prihvatilo 14 Udruženja Crnogoraca u Srbiji koja kao akcioni plan za zajednički rad. Sa jasnim ciljem i iskrenom željom da se iskoristi ponuđeni zakonski okvir države, u kojoj Crnogorci žive kao lojalni građani, da se zaštite i afirmišu njihove kolektivne idnetitetske vtrijednosti u Srbiji, istakli su iz Udruženja.

Sporazum je, kako kažu, bio otvoren za sva udruženja Crnogoraca koja su imala dobru namjeru i želju da se Savjet formira.

-U ovoj završnoj fazi prethodio je dug proces propisan Zakonom o nacionalnim Savjetima Republike Srbije. Prvo se pristupilo prikupljanju sudski ovjerenih potpisa za formiranje posebnog biračkog spiska, zatim upis u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine i na kraju sudski ovjerena podrška elektorima, biračima na elektorskoj skupštini. Podršku elektorima mogao je dati samo onaj ko je prethodno upisan u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine. Zakonski minimum je bio 45 elektora, a maksimum nije zakonski ograničen, dodaju iz Udruženja.

U poseban birački spisak upisano je preko 6.000 Crnogoraca i podršku je dobilo 97 elektora.

Na sastanku u Vrbasu 20. oktobra 2014, 14 nacionalnih udruženja Crnogoraca Srbije, formirala su jedinstvenu listu budućeg nacionalnog savjeta Crnogoraca za koju će se glasati na elektorskoj skupštini 26. oktobra u 12 časova u Beogradu, kada će se proglasiti nacionalni savjet Crnogoraca. Nosilac liste je poznati akademski slikar Ratko Šoć najstariji elektor, rođen na Cetinju, a živi i radi u Vrbasu.

-Nacionalni Savjet crnogorske nacionalne manjine pored niza nadležnosti i osnivačkih prava u oblasti obrazovanja, kulture , informisanja, upotrebe jezika i pisma, spektar nadležnosti se proširuje i na mogućnost da se mogu osnivati fondacije, privredna društva iz svog zakonskog djelokruga. Slijedi ozbiljan, odgovoran savjestan rad svih stručnih tijela Savjeta da iskoriste zakonsku formu za apsolviranje kulturne baštine koja u sebi nosi opštu civilizacijsku vrijednost i čini autentične sadržaje crnogorske nacije, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika