Politika

(VIDEO) LUKŠIĆ: Balkanska šestorka daje rezultate

luksaBG
O
vaj format okupljanja ministara šest zemalja Balkana, kao jedan praktičan mehanizam pripreme naših država za buduće članstvo u EU, već polako daje rezultate, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić koji je, sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, u Beogradu učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana.

(VIDEO) LUKŠIĆ: Balkanska šestorka daje rezultate
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da i ubuduće tako treba da pratimo, ne samo da li smo realizovali dogovoreno, već i da po malo otkrivamo nova polja djelovanja, kao što je, na primjer, smanjenje poslovnih barijera u region - kazao je Lukšić nakon sastanka.

On je jako važnom ocijenio činjenicu da je danas održan sastanak balkanske šestorke, nakon, kaklo je kazao, jednog slijeda, ipak, neprijatnih događaja u prethodnim sedmicama.

- Čini mi se da je, iako smo navikli da se jako često gledamo i da, pomalo, prevazilazimo sami politički kontekst ovih susreta, ipak treba da naznačimo da smo održali planirani sastanak i razgovarali o veoma važnim temam koje treba da obezbijede bržu integraciju naših zemalja u EU - kazao je Lukšić.

Bez obzira na najave da u narednih nekoliko godina neće biti proširenja, čega smo, kaže Lukšić, svi svjesni, treba narednih pet ili više godina da iskoristimo da se što bolje pripremimo za članstvo.

On je kazao da su se regionalni ministri danas upoznali sa tim šta podrazumijeva nova strategija proširenja.

Podsjetio je da ona znači oslanjanje na vladavinu prava, na ekonomsko upravljanje, na reformu javne uprave i, u kontekstu ekonomskog upravljanja, prihvatili jedan novi model nacionalnih programa ekonomskih reformi, konkurentnost, koji, zapravo, treba da omoguće zemljama da definišu akcione planove koji će svoje stanje strukturnih reformi .

- Nastavili smo razgovore vezane za infrastrukturu, zatim kako dizajnirati način komunikacije zemalja regiona sa EU, odnosno Zapdnobalkanskih investicionim okvirom, kako bi definisali prioritetne projekte i počeli da koristimo sredstva koja su već, rekao bih, u određenom smislu raspoloživa - kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova.



Portal Analitika