Zanimljivosti

Nakon sto godina u ledu otkrivena bilježnica o ekspediciji na Antarktik

2310biljeynica
B
ilježnica s fotografijama koja je pripadala naučniku iz tragične ekspedicije na Antarktiku Roberta Skota pronađena je nakon što je više od sto godina bila zarobljena u ledu.

Nakon sto godina u ledu otkrivena bilježnica o ekspediciji na Antarktik
Portal AnalitikaIzvor


Bilježnica je pripadala Džordžu Mareju Leviku, a pronađena je nakon topljenja snijega, nedaleko od baze Tera Nova, nazvane po imenu kitolovca koji je prevozio Skota i šezdesetak muških članova ekspedicije 1911.



Rukopis je čitljiv, ali je povez uništen ledom.



"To je uzbudljivo otkriće. Bilježnica je komadić koji je dosad nedostajao u rekonstrukciji ekspedicije", kazao je Nejdžel Votson, izvršni direktor Zaklade Antarktika.



Navedeno je da su stranice poslte na Novi Zeland radi restauracije i uveza prije nego ih vrate na Antarktik gdje se Zaklada brine o očuvanju pet logora koje su koristili istraživači Robert Skot, Ernest Šejklton i Edmond Hilari.



Nakon što je dospjela do Antarktika, ekspedicija kapetana Skota razdvojila se u dvije skupine. Sedamnaestog januara 1912. skupina predvođena Skotom došla je do Južnog pola gdje je ustanovila da je Norvežanin Roald Amundsen bio brži za nekoliko nedjelja.



Na povratku, kapetan Skot i njegove kolege umrli su zbog gladi i ekstremnih meteoroloških uslova.



Pripadajući drugoj grupi, Džordž Marej Levik putovao je duž obale radi izviđanja, ali baza u kojoj je radio zahvaćena je ledom, što je spriječilo brod da dođe po istraživače.



Levik i petorica kolega u njegovoj pratnji preživjeli su iskopavši sklonište u ledu i hraneći se pingvinima i fokama.



Levikova bilježnica sadrži datume, opise tema i detalje, s fotografijama snimljenima početkom ekspedicije.

index.hr

 

 

Portal Analitika