Region

UNS i NUNS osudili pisanje Blica da je glumac obljubio maloljetnika

 

glumac

i NUNS su kritikovali dnevnik “Blic“ za kršenje Kodeksa novinara, jer je na naslovnoj strani objavio navode da je jedan poznati glumac obljubio maloljetnika.

UNS i NUNS osudili pisanje Blica da je glumac obljubio maloljetnika
Portal AnalitikaIzvor

"List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava lica, bez obzira na to što je lice javna ličnost. Mediji su, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i ne smiju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude", navodi se u saopštenju UNS-a.

To udruženje saopštilo je da novinari "Blica" nisu pristupili poslu s dužnom profesionalnom pažnjom, jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog djela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvijek provjeravaju u Tužilaštvu.

NUNS je, u saopštenju, uputio najoštrije kritike uredništvu "Blica", uz ocjenu da je taj list "grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva".

"Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog", navodi se u saopštenju NUNS-a.

SINOS i PROUNS osudili napis Blica

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) sopštili su danas da je dnevni list "Blic" ozbiljno ugrozio ugled i prava poznatog glumca za kog je na naslovnoj strani objavio da je obljubio maloljetnika.

"Nepoštovanje prezumpcije nevinosti, senzacionalistički naslov i neprofesionalni pristup mogu dovesti do nepopravljivih posljedica i trajnog anatemisanja ličnosti", navodi se u saopštenju tih udruženja.

Prema njihovoj ocjeni, "neprofesionalni i neetički potez Blica", imajući u vidu težinu i ozbiljnost optužbe, može okarakterisati i kao poziv na linč.

"PROUNS i SINOS apeluju na uređivačke kolegijume medijskih kuća da poštuju novinarski kodeks i da zbog većih tiraža ne objavljuju primitivne tekstove koji mogu da ugroze bezbjednost prozvanih osoba čija krivica nije dokazana", dodaje se u saopštenju.

List je na naslovnici objavio tekst sa naslovom “Bojan Jevtić mi je obljubio sina”, o tome da je protiv  Jevtića podnijeta je privatna krivična prijava kojom se tereti da je obljubio dječaka prije nekoliko mjeseci u Somboru, u toaletu pozorišta.

 

(b92)

Portal Analitika