Politika

DRI: Neki funkcioneri NOVE vanredne nadoknade nijesu prijavili

2210novafunkc
D
ržavna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Nove srpske demokratije NOVA za 2013. godinu. DRI je utvrdila nepravilnosti zbog neusklađenosti poslovanja sa zakonskom regulativom.

DRI: Neki funkcioneri NOVE vanredne nadoknade nijesu prijavili
Portal AnalitikaIzvor


DRI je saopštila i da su neki najviši funkcioneri ove partije dobijali vanredne nadoknade za svoj rad, koje partija nije prijavljivala Komisiji za konflikt interesa, pišu Dnevne novine.



List navodi da je revizijom utvrđeno da je po osnovu zaključenih ugovora sa fizičkim licima Nova srpska demokratija isplatila naknade u iznosu od 174.638,70 eura. Ugovori sa fizičkim licima bili su, međutim, tipskog karaktera i ne sadrže jasno definisanu obavezu angažovanog lica, period na koji su lica angažovana.



Takođe je istaknuto da je jedan broj ugovora zaključen je sa visokim partijskim funkcionerima kao što su članovi


Glavnog i opštinskih odbora, poslanicima i odbornicima. U tome ne bi bilo ništa sporno da zakon ne nalaže da u slučaju da su partijski funkcioneri istovremeno i javni funkcioneri, kao što su poslanici i odbornici i da ostvaruju naknade po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključenim sa Partijom dužni su da tu zaradu prijave Komisiji za konflikt interesa. Nova to nije uradila.



DRI je ukazala i na to da je Nova kao jedna od članica Koalicije DF bila dužna da troškove i prihode iskaže u finansijskim izvještajima u ukupnom iznosu. Takođe je, kako se navodi u izvještaju, bila u obavezi da u svojim poslovnim knjigama razgraniči finansijske transakcije koje se odnose na postojanje Nove i na izborne kampanje koalicije.



Između ostalog se navodi da je Nova srpska demokratija potrošila na službena putovanja u inostranstvu i zemlji tokom 2013. godine 74.662 eura.



Budući da subjekt revizije nije svojim aktom utvrdio visinu naknada troškova po osnovu službenih putovanja (prevoz, dnevnice i sl.), to po mišljenju DRI isplatu navedenih troškova treba vršiti u skladu sa Uredbom o naknadi troškova državnim službenicima i namještenicima kao jedinim važećim propisom koji reguliše ovu oblast.

foto: rtcg.me

Portal Analitika